Suroviny
- 1 menší slepice
- 600 g rýže
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ½ celeru
- ½ hrnku zmražené hrášku
- špetka kurkumy
- 1 lahůdková cibulka
- sůl
- pepř
- 3 PL olivového oleje
- petrželka
- slepičí vývar
- tvrdý sýr
- Na ozdobu :
- kyselá okurka, červená řepa, cibule
Postup přípravy receptu
-
Slepici dáme vařit do tlakového hrnce na dobu cca 25-30 minut. Do tlakového hrnce přidáme i jednu cibuli se slupkou, sůl, špetku kurkumy, snítku natě z petržele, očištěnou mrkev, oloupaný celer, petržel a dáme vařit společně se slepicí (můžeme přidat i masový bujon).
-
Po uvaření necháme odsyčet páru. Pak polévku přecedíme.
Mezitím uvaříme rýži podle návodu (nebo ve varných sáčcích).
Uvařenou zeleninu pokrájíme na kostičky. -
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou jarní cibulku, přidáme špetku kurkumy, obrané a nakrájené maso z uvařené slepice, přisypeme hrášek, zalijeme trochou slepičího vývaru, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme ostatní pokrájenou uvařenou zeleninu. Slepici se zeleninou a vývarem smícháme s vychladlou rýží, aby se rizoto nelepilo a bylo pěkně nakypřené.
-
Uděláme z jedné porce takovou dětskou variantu.
Poznámka od kuchařky
Snad to nevadí, kdo si hraje, nezlobí