
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 100 g másla
- 3 lžíce tekutého medu
- 3 vejce
- 1 lžička sody
- 1 lžička perníkového koření
- Bílková poleva:
- 1 bílek
- 170 g moučkového cukru
- pár kapek citrónu
- lentilky (nebo cokoliv jiného)
- Malinová poleva:
- 5 cl malinová šťáva
- cukr moučka
- sušené plátky řepy (nemusí být)
- Žloutková poleva:
- 2 žloutky
- cukr moučka
- malý panák studené vody
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, cukr a med. Přidáme koření a zahříváme asi 5 minut, než se všechno rozpustí.
-
Poté necháme vychladit a do vlažné hmoty vmícháme 2 vejce a mouku se sodou. Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout přes noc na chladném místě.
-
Druhý den vyválíme, vykrajujeme a dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
-
Pekla jsem na 150 – 170 °C, cca 15 – 20 min. – podle velikosti perníků. Já si záměrně vybírala větší, aby se dceři lépe zdobily. Po upečení jsou krásně měkké, pak ztvrdnou, ale do druhého dne opět změknou, tak se nebojte.
-
ZDOBENÍ:
U malinové do šťávy namočím cca na hodinu 2 plátky řepy ( barva je pak sytější až fialová), není to ale nutné. Pak přidávám cukr až je poleva opravdu hodně hustá aby netekla – schne déle, ale výsledek stojí za to – je opravdu výborná. A pro nás – s alergií na vaječný bílek, byla letos i nezbytná 🙂
Poznámka od kuchařky
https://www.facebook.com/Madam-Hra%C4%8Di%C4%8Dka-…
Dceru 3,5 roku jsem nechala míchat med s cukrem a máslem, těsto (dovedete si asi představit – ale sáhla si, tak jí to k radosti stačilo :-D), vybírat formičky a pak na polevu zdobit lentilky. Prvně jsem jí chtěla nechat zdobit polevou, ale to prostě nešlo… Určitě bych doporučila i perníky namáčet v čokoládě a sypat kokosem. Záleží, co máte rádi, ale to by děti určitě bavilo taky :-). Jo a pak samozřejmě degustovala, to jí šlo asi nejlíp :-D.









