Suroviny
- 140 g loupaných mandlí
- 200 g mléčné čokolády – nalámané
- 200 g třtinového cukru
- špetka soli
- 200 g změklého másla
- 3 vejce
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 100 ml mléka
- 150 ml zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, čtvercovou formu na dort, nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem.
-
V kuchyňském robotu promixujeme 125 g mletých mandlí, 75 g čokolády a polovinu cukru.
-
Přesypeme do mísy a přidáme máslo, vejce, mouku, kypřící přášek, mléko, špetku soli a zbylý cukr. Prošleháme a vlijeme do pečící formy.
-
Pečeme 34-45 minut, až zapíchnutou špejli vytáhneme čistou. Necháme vychladnout.
-
Rozpustíme zbylou čokoládu a smícháme ji se zakysanou smetanou.
-
Směs dáme vychladnout, až se dá mazat jako krém.
-
Korpus přeřízneme napůl, spodní díl potřeme trochou polevy a přiklopíme vrchním dílem korpusu.
-
Nahoru namažeme zbytek polevy, posypeme zbylými plátky mandlí, necháme vše opět ztuhnout a pak krájíme kostky.
Poznámka od kuchařky
Recept je z časopisu Apetit.
Upekla moje sestřička jako překvapení.