![Vepřový vyprošťovák (výborný po bujaré oslavě)_5ff6a131afc90.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/veprovy-vyprostovak-vyborny-po-bujare-oslave_5ff6a1319be15.jpeg)
Suroviny
- 800 g vepřového karé
- 3 velké cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 1 lžíce červené papriky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- ½ lžičky pepře (kdo nemá rád ostré, dá méně)
- ¼ lžičky mletého kmínu
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- 1,5 l vývaru, nebo vody a 1.5 želatinového kuřecího bujonu
- 1 kapie
- 1 malá feferonka (nemusí být)
- 2 jarní cibulky i s natí
- několik snítek čerstvého tymiánu
- olej
- sůl
- 1 lžíce kukuřičného škrobu, bude-li potřeba
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky cca 5 cm, cibuli a kapii na kostičky, jarní cibulku na kolečka, česnek prolisujeme.
-
V pánvi na troše oleje maso zprudka opečeme ze všech stran a zatím dáme bokem.
-
V kastrolku na troše oleje opečeme cibuli do zlatova, přidáme papriku, česnek a necháme rozvonět.
Přidáme opečené maso, kmín, pepř, rajčata, chilli omáčku, osolíme a podlijeme horkým vývarem, nebo bujónem. -
Krátce povaříme, ochutnáme a je-li potřeba, ještě osolíme a opepříme, přendáme do pomalého hrnce, vhodíme snítky tymiánu a nastavíme LOW na 7 hodin.
-
Hodinu před koncem odstraníme snítky tymiánu, přidáme fazole bez láku, pokrájenou kapii, celou feferonku, část jarní cibulky (trochu necháme na ozdobu) a je-li moc vývar řídký, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody. Já většinou nedávám, cibule to docela zahustí.
-
Servírujeme zdobené jarní cibulkou a jako přílohu doporučuji bramborové placičky.