Vepřový vyprošťovák (výborný po bujaré oslavě)

46
- reklama -

Suroviny

800 g vepřového karé
3 velké cibule
4-5 stroužků česneku
1 lžíce červené papriky
2 lžíce sladké chilli omáčky
½ lžičky pepře (kdo nemá rád ostré, dá méně)
¼ lžičky mletého kmínu
1 plechovka krájených rajčat
1 plechovka červených fazolí
1,5 l vývaru, nebo vody a 1.5 želatinového kuřecího bujonu
1 kapie
1 malá feferonka (nemusí být)
2 jarní cibulky i s natí
několik snítek čerstvého tymiánu
olej
sůl
1 lžíce kukuřičného škrobu, bude-li potřeba

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky cca 5 cm, cibuli a kapii na kostičky, jarní cibulku na kolečka, česnek prolisujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. V pánvi na troše oleje maso zprudka opečeme ze všech stran a zatím dáme bokem.

  3. V kastrolku na troše oleje opečeme cibuli do zlatova, přidáme papriku, česnek a necháme rozvonět.
    Přidáme opečené maso, kmín, pepř, rajčata, chilli omáčku, osolíme a podlijeme horkým vývarem, nebo bujónem.

  4. Krátce povaříme, ochutnáme a je-li potřeba, ještě osolíme a opepříme, přendáme do pomalého hrnce, vhodíme snítky tymiánu a nastavíme LOW na 7 hodin.

  5. Hodinu před koncem odstraníme snítky tymiánu, přidáme fazole bez láku, pokrájenou kapii, celou feferonku, část jarní cibulky (trochu necháme na ozdobu) a je-li moc vývar řídký, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody. Já většinou nedávám, cibule to docela zahustí.

  6. Servírujeme zdobené jarní cibulkou a jako přílohu doporučuji bramborové placičky.