
Suroviny
5 porcí
- 5 plátků vepřové kýty (plecko, případně méně prorostlá krkovice)
- 800 g konzervovaná rajčata (krájená)
- trochu sušených rajčat
- 2 střední cibule
- 3-4 stroužky česneku
- olivový olej
- pepř
- koření Steak 7 pepřů
- trochu dobrého červeného vína plné chuti
- bazalka
- sůl
- 400-500 g hladké mouky (na těsto na pizzu)
Postup přípravy receptu
-
Plátky naklepeme, okořeníme kořenící směsí Steak 7 pepřů (nebo jen pepřem), smícháme s trochou olivového oleje a dáme odležet do lednice.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji, přidáme rozmačkaný česnek. Zalijeme rajčaty, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a dusíme cca 60 minut, až je směs kompaktní. Když se vypaří tekutina, přilijeme trochu vody nebo ke konci vína. Můžeme přidat pár nakrájených sušených rajčat, krátce namočených v horké vodě (nakládaných v oleji). Nakonec ještě dochutíme solí, pepřem a bazalkou.
-
Steaky zprudka opečeme na oleji a vložíme do omáčky. Necháme dojít, aby byly dostatečně měkké. Mezitím upečeme z pizzového těsta (můžeme si ho připravit dříve a dát do ledničky) holé placky, potřeme je rozetřeným česnekem a nakrájíme na výseče. Maso s omáčkou nebo spíše rajčatovou směsí podáváme s pizza chlebem s česnekem a sklenkou dobrého, tentokrát bílého vína.
Poznámka od kuchařky
Název tohoto jídla nemá nic společného se stejnojmenným filmem, ale s restaurací ve Florencii, kde jsem ho ochutnala poprvé. Moc mně chutnalo, a tak jsem se pokusila vytvořit vlastní verzi. V originálu se jmenuje „alla pizzaiola“, ale tenhle název nechci používat, protože originální postup přípravy neznám.