
Suroviny
rozpis na 4 porce
- 800 g vepřové krkovice (nebo plecka – 4 silnější plátky)
- Na marinádu:
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce grilovacího koření
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 80 g gazdovské slaniny
- 1 cibuli (velkou)
- 3 masité papriky (velké)
- 2 rajčata (velká, zbavená slupky)
- 1/2 balíčku Gusto Fix goulash /zahušťovací polotovar zakoupený v Kauflandu)
Postup přípravy receptu
-
V hlubší nádobce s víčkem si umícháme marinádu, ve které obalíme plátky masa a dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Pokud necháme i 24 hodin, také se nic nestane.
-
Papiňák (tlakový hrnec) rozehřejeme a napřímo, bez tuku vložíme odpočaté plátky masa, které prudce po obou stranách orestujeme.
-
Maso vyjmeme, do hrnce dáme slaninu nakrájenou na širší špalíčky a necháme cca 3 minuty osmahnout. Přidáme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a další 3 minuty restujeme.
-
Na tento základ dáme maso, zasypeme na kostičky nakrájenými rajčaty a na širší proužky nakrájenými paprikami. Vše podlijeme 300 ml horké vody a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
-
Od doby varu vaříme na mírném plameni 25 minut. Poté hrnec ochladíme, maso vyjmeme a odložíme bokem.
-
V 50 ml studené vody rozmícháme Fix goulash, který vlijeme do hrnce se šťávou, vložíme odložené maso a za občasného promíchávání ode dna necháme 10 minut provařit.
Dle potřeby dochutíme a podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Vepřový plátek v zelenině a polotovaru z papiňáku…“aneb náhradní řešení, když selže grilování“ – selhalo počasí na chystanou grilovačku, ale s použitím zbývajících surovin jsme si pochutnali také. Šťávy bylo dost a rýže byla dobrá volba 🙂