![Vepřový ocásek na meruňkové zavařenině s křenovou kaší_5ffa78b1cc717.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/veprovy-ocasek-na-merunkove-zavarenine-s-krenovou-kasi_5ffa78b1ba458.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 2 ks vepřových ocásků
- sůl
- 1 lžíce sádla
- Marináda:
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce tmavé husté sójové omáčky
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce ostrého kečupu
- 2 lžičky krenexu
- několik kapek balsamica
- vývar
- Křenová kaše:
- 4 středně velké brambory (cca 1/2 kg)
- 120 g (vanička) Lučiny
- 200 ml smetany
- 3 lžíce Krenexu
- 5 lžic másla
- sůl
- čerstvý křen
Postup přípravy receptu
-
Maso s kostí dobře nasolíme a naložíme do marinády, kterou jsme ušlehali z meruňkové marmelády, utřeného česneku, sójových omáček, kečupu, krenexu, balsamica a cca 2 lžic teplé vody.
-
Na lžíci sádla opečeme maso ze všech stran, a to nejlépe na nepřilnavé pánvi, kterou bychom posléze mohli přemístit do trouby.
-
Podlijeme horkým vývarem a vložíme do trouby, předehřáté na 230°C.
-
Po dvaceti minutách zmírníme teplotu na 180°C, přikryjeme a pečeme cca hodinu. Maso můžeme průběžně polévat, je to lepší.
-
Odkryjeme a dalších 40 minut dopékáme za častého polévání výpekem.
-
Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké je oloupeme a prolisujeme (stačí nastrouhat na jemném struhadle).
-
Přilijeme horkou smetanu, promícháme a přidáme máslo, Krenex a Lučinu. Vše dobře vyšleháme, nejlépe elektrickým šlehačem.
-
Při podávání maso sypeme čerstvě nastrouhaným křenem.
Poznámka od kuchařky
Recept na maso je můj vlastní; recept na křenovou kaši pochází ze stránek Restaurant-Guide.cz a vaří ho pražská restaurace Kolkovna.