![Vepřový nářez ze šunkovaru_5ff6a7d5b7ae8.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/veprovy-narez-ze-sunkovaru_5ff6a7d5a72e3.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 1 kg vepřového (bůček + plecko)
- 2 dkg soli (pokud má mít mozaika krásnou barvu, tak 2 dkg rychlosoli)
- černý a bílý pepř podle chuti
- sušený česnek
- 1 mikrotenový sáček (do mrazáku)
- 20 cm řeznického provázku
- šunkovar (obsah 1,2 kg)
- (v koření se meze nekladou, může se dát majoránka, paprika, muškátový oříšek…podle své chuti)
Postup přípravy receptu
-
Vykostěný a kůže zbavený bůček a plecko umlít na šajbě 6 až 8 mm. Do pomletého přidat sůl i koření a nutně dobře hnětat, nejlépe v hnětači aspoň 15 -20 minut.
-
Do šunkovaru vložit sáček a do něj dát uhnětenou směs. Dobře udusat a několikrát bouchnout na tvrdou podložku, ať se ven dostane veškerý vzduch. Sáček zavázat, šunkovar uzavřít a na 24 hodin uložit do lednice.
-
Po této době vložit šunkovar do vřící vody, ustálit na teplotu 75-80°C a nechat dvě hodiny. Šunkovar potom ochladit a studený dát do lednice aspoň na 12 hodin.
-
Úplně vychlazenou mozaiku vyjmout ze šunkovaru (jde to lehčeji, pokud se šunkovar pár sekund polije horkou vodou).
-
Mozaiku vyndáme ze sáčku, otřeme rosol, který buď sníme nebo dáme do nějaké husté polévky.
Poznámka od kuchařky
Kuchař: pavelk