Vepřový jazyk vařený „a lá svíčková“

81
- reklama -

Suroviny
4 porce

2-3 vepřové jazyky
voda
sůl
nové koření
celý pepř
bobkový list
koř.zelenina-
2 mrkve
1petržel
kousek celeru
cibule
olej nebo máslo
polohrubá mouka
Smetana 250ml

Postup přípravy receptu

  1. Do „papiňáku“ dáme vařit omyté jazyky+sůl, celý pepř, nové koření+bobkový list (cca 20 min.) uvařené jazyky vyndáme – zchladíme studenou vodou a sloupneme, nakrájíme na plátky.

  2. Do dalšího kastrolu dáme asi 5 dkg másla nebo olej+cibulku na kostičky+nastrouhanou zeleninu a orestujeme, zaprášíme moukou – trošku opražíme, přiléváme vodu z uvařených jazyků a metličkou vyšleháváme, aby se neudělaly žmolky, dochucujeme solí, octem a nakonec přidáme šlehačku. Pokud je omáčka řídká, ve šlehačce rozkvedláme ještě trochu mouky a zahustíme. Kdo chce může omáčku rozmixovat, aby tam nebyly kousky a byla hladká. Podáváme s knedlíkem. Také jsou k tomu dobré brusinky jako u pravé svíčkové.

Poznámka od kuchařky

Možná by se mohly jazyky nakrájet na větší kousky a dát rovnou do omáčky. /Připomínalo by to asi „pajšl“/

Bohužel nemám foto, napadlo mě sem dát recept až bylo vše spapáno.