
Suroviny
4 porce
- 2-3 vepřové jazyky
- voda
- sůl
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- koř.zelenina-
- 2 mrkve
- 1petržel
- kousek celeru
- cibule
- olej nebo máslo
- polohrubá mouka
- Smetana 250ml
Postup přípravy receptu
-
Do „papiňáku“ dáme vařit omyté jazyky+sůl, celý pepř, nové koření+bobkový list (cca 20 min.) uvařené jazyky vyndáme – zchladíme studenou vodou a sloupneme, nakrájíme na plátky.
-
Do dalšího kastrolu dáme asi 5 dkg másla nebo olej+cibulku na kostičky+nastrouhanou zeleninu a orestujeme, zaprášíme moukou – trošku opražíme, přiléváme vodu z uvařených jazyků a metličkou vyšleháváme, aby se neudělaly žmolky, dochucujeme solí, octem a nakonec přidáme šlehačku. Pokud je omáčka řídká, ve šlehačce rozkvedláme ještě trochu mouky a zahustíme. Kdo chce může omáčku rozmixovat, aby tam nebyly kousky a byla hladká. Podáváme s knedlíkem. Také jsou k tomu dobré brusinky jako u pravé svíčkové.
Poznámka od kuchařky
Možná by se mohly jazyky nakrájet na větší kousky a dát rovnou do omáčky. /Připomínalo by to asi „pajšl“/
Bohužel nemám foto, napadlo mě sem dát recept až bylo vše spapáno.