
Suroviny
2-3 porce
- 2 vepřové jazyky
- 3 velké snítky rozmarýnu i s dřevnatým stonkem
- 1 lžička soli
- 300 ml vody
- Dále budeme potřebovat:
- 50 ml vody + vývar z jazyků
- 1 kostku kvalitního zeleninového bujónu
- 1 velkou mrkev
- 1 silnější plátek celeru
- 1 menší petržel
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- sůl
- mletý pepř na dochucení
- plátek másla na zjemnění
Postup přípravy receptu
-
Jazyky očistíme, dáme do papiňáku společně se solí, rozmarýnem a 300 ml studené vody, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na slabém plameni 45 minut.
-
Hrnec ochladíme, jazyky vytáhneme, ponoříme do studené vody a pak sloupneme.
-
Sloupnuté jazyky vložíme do vývaru, přidáme 50 ml horké vody, všechny zbývající suroviny, hrnec opět uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu, kdy ubereme plamen na minimum, vaříme 10 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme, všechny suroviny děrovanou naběračkou vytáhneme a jazyky uchováme v teple.
-
Část mrkve nakrájíme na drobné kostičky a zbytek, včetně ostatní zeleniny, prolisujeme přes jemné síto zpět do vývaru.
Přidáme plátek másla, kostičky mrkve, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a minutku provaříme.
-
Jazyky nakrájíme na porce a na talíři přelijeme horkou šťávou.
Na přílohu se hodí kuskus nebo rýže.
Poznámka od kuchařky
Nové koření, celý černý pepř ani bobkový list jsem nedávala. Chtěla jsem, aby chuťově převažoval rozmarýn, což se podařilo a hotové jídlo bylo chutné.
Kuskus jsem s nepatrnou obměnou surovin připravila podlehttp://www.toprecepty.cz/recept/35667-hovezi-klizk…









