Vepřový bok s kostí na černém pivu

195
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg vepřový bok s kostí
1 černé pivo
1 sklenici sterilizovaného bílého zelí
1 kg brambor
0,5 kg hrubé mouky
2 lžíce hladké mouky
cukr
8 bobkových listů
pepř
sůl
1 vejce
kmín
Harissa
3 stroužky česneku
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Maso nařízneme, posolíme, popepříme a nasypete harissu. Prolisujeme česnek a pořádně dlaněmi vetřeme do masa, zalijete černým pivem a pečeme pomalu na 150°C asi 2 hodiny, i déle, podle potřeby. Potom odkryjeme a dopečeme na 225°C asi 30 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Zelí připravíme tak, že v hrnci rozehřejeme olej a cibuli pomalu opečeme dozlatova. Pak přidáme sterilované bílé zelí i s nálevem.

  3. Bramboru oloupeme, nastrouháme ji a přidáme k zelí. Dusíme pod pokličkou doměkka. Přidáme kmín, dochutíme podle vlastní chuti (sůl, cukr, ocet).

  4. Potom zelí zahustíme, zaprášíme hladkou moukou. Uvaříme brambory ve slupce (nejlépe 1 den předem). Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrubou mouku, sůl a vejce.

  5. Vše prohněteme rukama a pořádně propracujeme. Když je těsto pořádně zpracované, uválíme z něj válečky, knedlíky. Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu.

  6. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10-12 minut. Pozor, ať se vám nepřilepí, vařečkou do nich šťouchněte.