
Suroviny
4 porce
- 1 menší hlávka kapusty
- 4 plátky vepřové krkovice
- 16 plátků anglické slaniny
- 4 širší proužky červené papriky
- 150 g slaniny
- 1 PL oleje
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 kostka Masoxu
- 2 dl vody
- mletý zázvor
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Z hlávky kapusty si oddělíme 4 listy, vyřízneme tvrdou středovou část a listy necháme 3 minuty v otevřené nádobě povařit, aby vyprchalo „kapustové aroma“.
-
Hlávku kapusty rozpůlíme, vyřízneme tvrdý středový košťál, každou polovinu rozřízneme na 3 díly a dáme do většího hrnce do vařící osolené vody 5 minut nezakryté povařit.
-
Připravíme si větší kastrol nebo zapékací nádobu, po 5 minutách kapustu scedíme a přendáme do připravené zapékací nádoby.
-
Plátky krkovice opláchneme, osušíme a nejlépe přes potravinářskou folii naklepeme (můžeme také strčit do igelitového svačinového sáčku a naklepat v něm).
-
Osolíme, opepříme a lehce poprášíme mletým zázvorem. Prsty všechno koření do masa hezky vetřeme.
-
Na každý rozklepaný a okořeněný plát krkovičky dáme 2 plátky anglické slaniny, na polovinu složený spařený kapustový list, opět 2 plátky anglické slaniny, proužek červené papriky a všechno srolujeme do závitku, který zpevníme buď speciální jehlou na závitky, ale postačí omotat nití. Jde to velice lehce, ze závitků nám nemá co vytéct, tak se toho nebojíme.
-
Zapneme si troubu na rozehřátí a na sporáku ve 2 dl vody si necháme rozpustit kostku masoxu.
-
Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme – cibuli na půlměsíčky a česnek na plátky.
-
150 g slaniny nakrájíme na drobnější kostičky a dáme na větší pánev na 1 PL oleje osmahnout – asi tak 4 minutky.
-
Pak přidáme cibuli a česnek a restujeme další 4 minuty.
-
Poté vše vařečkou nahrneme k okraji pánve a postupně vložíme utvořené závitky, které necháme z každé strany po 2 minutách zatáhnout(do šedavé barvy); nebo po orestování slaniny, cibule a česneku tuto směs přendáme do zapékací nádoby na připravenou kapustu, na pánev dáme ještě trošku oleje a až bude rozpálený, tak na něm závitky opečeme 2+2minuty.
-
Zatáhlé závitky rozložíme na kapustu, zalijeme 2 dl předem rozvařeným masoxem, přiklopíme víkem (pokličkou) vložíme do předem zapnuté trouby a na plný výkon pečeme 30 minut.
-
Pak troubu ubereme na poloviční výkon a stále zakryté pečeme dalších 20 minut.
-
Pak odstraníme víko a 10 minut necháme na poloviční výkon trouby dopéct. Hotová šťáva se nemusí nijak dochucovat, závitky, kapusta a masox to udělají za nás.
-
Podáváme s vařeným bramborem, ale určitě by se hodil i bramborový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Jídlo vypadá trochu složitě,ale opravdu je to jednoduchá záležitost,která po zhotovení a hezkém naservírování vypadá chutně.Měli jsme chuť na něco s kapustou a chtěla jsem,aby to bylo“kapustové“ale trošku netradiční.Pochutnal si jak jazýček,tak i oko:-)
Já jsem si maso naklepala a okořenila,trošku pokapala olejem,navrstvila na sebe do krabičky a nechala přes noc uležet v lednici.