
Suroviny
4 porce
- Závitky:
- 4 plátky vepřového masa
- 4 lžíce kysaného zelí
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 4 plátky anglické slaniny či jiná uzenina
- sůl
- pepř
- Bramborová kaše:
- 1 kg brambory (typ C)
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany
- 100 g másla
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Závitky:
Plátky vepřového masa naklepejte z obou stran, osolte a opepřete. Z jedné strany namažte hořčicí a položte na ně plátek uzeniny.
Dále dejte na půl plátku masa přiměřeně kysaného zelí a srolujte do závitku. Závitek upevněte párátky a vložte do zapékací mísy. Závitky podlijte vodou a přidejte kousek másla nebo pár lžic oleje. Pečte na 180°C asi 2,5 hod. Každá trouba peče trochu jinak, tak to hlídejte. -
Bramborová kaše:
Brambory oloupejte a nechte namočené ve vodě alespoň hodinu, aby se odmočil škrob. Pak je slijte, zalijte čerstvou vodou a uvařte doměkka. Brambory sceďte a zatřepte jimi v hrnci, aby se z nich odpařila voda.
Ohřejte mléko a smetanu. Brambory rozmačkejte a elektrickým šlehačem nebo v robotu je začněte šlehat. Postupně přilévejte teplé mléko se smetanou, dokud nedocílíte požadované konzistence. Pak vmíchejte pokrájené máslo a kaši dochuťte solí.
Poznámka od kuchařky
Recept byl připravován dle Jany Krátké z blogu Češka z Česka.
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka): https://www.facebook.com/groups/107167705971951/