
Suroviny
~ 6
- 1 kg libového bůčku i s kůží
- 2 střední cibule
- 3 větší stroužky česneku
- 1 KL celého kmínu
- pepř
- 15 g soli
- 2 pl sádla
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kostky (4x4x4cm), prohněteme se solí a odložíme.
-
V kastrolu na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a kmínem.
-
Vložíme prosolené maso a opečeme po všech stranách, až maso zbledne.
-
Poté jej podlijeme hrnkem vřící vody, dáme to přikryté do trouby, rozpálené na 200°C a pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody.
-
Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi 1/2 hodiny odkryté, bez podlévání.
-
Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku). Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a špenátem nebo moravským zelím.
Poznámka od kuchařky
Množství soli – 15 g na 1 kg masa je vyzkoušené a řekl bych, že je to ono 🙂 (přepočet pro kuchaře vědce – např. máme 0,6 kg masa x 15 g = použijeme 9 g soli).