Suroviny
4 porce
- 2 vepřová srdíčka
- 50-70 g uzeného špeku
- 1 větší cibule
- malý kousek másla
- 1 lžíce oleje
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 6-8 kuličkových pepřů
- 4 kuličky nového koření
- bobkový list
- 1 rovná lžička sladké papriky
- sůl a mletý pepř podle chuti
- trochu drceného kmínu
- 4-5 větších nakládaných okurek
- případně 1 kávová lžička citrónové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Očištěná a opraná vepřová srdíčka vložíme do hrnce s osolenou vodou, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a uvaříme doměkka (nejlépe v papiňáku). Srdíčka pak vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Okrájíme tučné části (pokud jsme tak neučinili před vařením). Srdíčka pokrájíme na plátky asi 1 cm silné a zaprášíme je hladkou moukou.
-
Do kastrolu dáme lžíci oleje, kousíček másla a na kostičky pokrájený špek. Když se špek začne škvařit, přidáme pokrájenou cibuli a smažíme do zlatohněda. K cibuli přidáme rozvonět i trochu kmínu a mletého pepře. Když je cibulka hotová, vložíme na ni pomoučené plátky masa a orestujeme, přidáme i trochu červené papriky na barvu. Vzápětí podlijeme vývarem ze srdíček.
-
Dusíme ještě asi 10-20 minut do úplného změknutí masa, pak přisypeme nahrubo nastrouhané nebo na jemné nudličky či plátky nakrájené sladkokyselé okurky a jen necháme minutu přejít varem a máme hotovo. Pokud děláme jen základní omáčku bez okurek, doporučuji ji dochutit lžičkou citrónové šťávy. Kdo chce omáčku hustší, zahustí hotovou jíškou nebo záklechtkou. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem, lze i s těstovinami, podle toho, co kdo rád.
Poznámka od kuchařky
Jídlo můžeme také dusit v troubě, když v kastrolu uděláme na sporáku výše popsaný cibulový základ, na něm opečeme očištěná, přepůlená syrová srdíčka (můžeme je prošpikovat proužky uzeného špeku), podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list (v čajítku, abychom nemuseli pak hledat ty kuličky), přiklopíme pokličkou a dusíme v troubě při 180º – 200º C doměkka, občas zkontrolujeme množství tekutiny, kterou podle potřeby přiléváme. Měkké maso vyndáme, omáčku zahustíme světlou jíškou, záklechtkou nebo i kupovanou instantní jíškou, nakonec vložíme nastrouhané okurky a na plátky pokrájené maso. Necháme prohřát a podáváme.