Vepřové špízy na kyselém zelí

94
- reklama -

Suroviny
6 porcí

ŠPÍZY:
800 g vepřový bůček
2 klobásky (cca 200 g)
200 g uzeného špeku
2 větší červené cibule nebo bílé cibule
2 kávové lžičky vegety
1 kávová lžička mleté sladké červené papriky
1 kávová lžička grilovacího koření
1 polévkové lžíce worcesterové omáčky
1 polévkové lžíce sojové omáčky
4 polévkové lžíce olivového oleje
kovové jehlice nebo špejle
ZELÍ:
200 g anglické slaniny
1 sáček kysaného zelí
3 rajčata
1 cibule
3 bobkové listy
tymián
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
celý kmín
mletý pepř
sůl
olej (nebo sádlo)
1 dcl tmavého piva (může být a nemusí)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 4×4 cm a vetřeme do něj sypké koření (vegetu, papriku, grilovací) a dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do rána do lednice. Na druhý den ráno maso vyndáme z lednice a přeložíme ho.

  2. Smícháme olivový olej se sojovou omáčkou a worcesterem a tuto směs prošleháme tyčovým ponorným mixérem až vznikne hustá emulze. Touto emulzí zalijeme maso a řádně ji rukou vetřeme. Znovu uložíme do chladna a necháme proležet do doby použití.

  3. Ostatní suroviny si nakrájíme na stejně široká kolečka – cibuli na měsíčky. Postupně střídavě napichujeme na špejle. Uvedené množství je na cca 6 jehel. Zprudka opečeme ze všech stran na větší pánvi a přeneseme na plech s připraveným kyselým zelím.

  4. Dáme péct do trouby na 180°C cca 40 minut. Podáváme s čímkoli, co je nám libo nebo co nám k tomu pasuje.

  5. Pekáček si vymázneme olejem nebo lépe sádlem a na dno vyskládáme plátky anglické slaniny. V kastrolu si na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, kmín, nakrájená rajčata, tymián, pepř, nové koření, bobkové listy, osolíme a chvíli podusíme.

  6. Takto hotové zelí přendáme do pekáčku na anglickou slaninu, na zelí pak položíme připravené orestované špízy, opepříme a přidáme pivo a dáme odkryté zapéct, až bude maso hezky dohněda.

Poznámka od kuchařky

Musím říct, že mi to dalo zabrat. Je to na přípravu dosti náročné jídlo. Tymián jsem nesehnal, takže nezjistím, jaký to má vliv na výslednou chuť. Uzený špek zůstal mírně tuhý. Příště bych to napřed pekl pod poklicí a teprve až na konec bych ji sundal pro zčervenání. Za zkoušku by možná stálo zkusit zapnout troubu na gril. http://miric.unas.cz/