Suroviny
12-16 špízu (12 cm)
- Vepřové maso nejlepe plec 1,5 kg
- 1 ks hlavička česneku
- 1 balíček grilovacího koření
- 3 dcl oleje
- 1 kg cibule
- 1/2 kg špeku (podle chuti)
- dřevěné špejle asi 15 ks
- (alobal)
- čerstvý chléb
- Zelenina a dochucovadla (záleží na vaši chuťi a fantazii)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si v hrnci rozehřejeme olej a do něj vsypeme celé grilovací koření a lehce zpěníme, pak vložíme rozmačkaný česnek (celá palice) a taky lehce zpěníme a sundáme s ohně. To vše provádíme za stálého míchaní a necháme pomalu zchladit.
-
Vezmeme vepřovou plec a nakrájíme ji na plátky, které lehce proklepeme a naložíme ji už do vlažné marinády. Vše promícháme a pokud to děláte den před grilováním, nechte na místě, kde je chladněji. Čím déle se maso marinuje, tím větší chuť získáte z marinády!
-
Asi hodinu před grilováním dělám špízy, střídavě napichuji maso- cibuli- slaninu….atd. a pak každý špíz balím do alobalu. Poté grilujeme na roštu, pod kterým je už jen žár z uhlíků. Po 30 min. alobal sundáme a špízy grilujeme asi 15 minut, no prostě do změknutí a krásné zlatavé barvy.
-
Podávám k tomu čerstvý chléb a suroviny běžné ke grilování, jako jsou omáčky, hořčice, saláty podle chuti a fantazie.
-
Jen dodávám, že pokaždé se ke mě samotné nedostane ani kousek a naši přátele tvrdí, že je to čím dál lepší a pokaždé se těší na špízy! V zimě se nedá sedět venku, ale moje horkovzdušná trouba udělá tu samou službu a chutě našich přátel není ošizená ani během zasněžené zimy.