Vepřové slezinky na špeku dušené v leču

59
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g vepřových slezinek
150 g valašského špeku
330 g zeleninového leča Hamé
1 pl oleje
1 pl hladké mouky
1 cibule
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové slezinky opláchneme, vyřízneme zbytky bránice a slezinky nakrájíme na cm široké proužky.

  2. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno, špek na kostičky a zeleninu z leča překrájíme na menší kousky.

  3. Do většího hrnce dáme na rozehřátý tuk orestovat špek společně s cibulí, přidáme nakrájené slezinky a necháme zatáhnout.

  4. Poté přidáme pokrájené lečo i se šťávou, promícháme a pod pokličkou na mírném plameni za občasného zamíchání dusíme 25 minut.

  5. Hladkou mouku si rozmícháme ve 200 ml studené vody a po troškách přiléváme do slezinek.

  6. Podle toho, jakou chceme mít hustotu pokrmu, buď vlijeme všechno, nebo dle potřeby. 10-15 minut ještě provaříme, dle chuti dochutíme a můžeme podávat. Jako příloha jsou vhodné brambory.

Poznámka od kuchařky

Trochu jsem experimentovala, lečo přidávám pod různé maso a do gulášů a takto připravené slezinky chutnaly všem. Během dušení jsem nepodlévala, ale musela jsem často promíchávat ode dna, jak to vše houstlo, tak byl náběh na přichytávání. Závěrečnou chutí jsme byli mile překvapeni a určitě slezinky takto připravené u nás budou častěji.