
Suroviny
4 porce
- 500 g vepřových slezinek /4-5 ks podle velikosti)
- 200 g zauzené slaniny
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 kl drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
- Na zásmažku/jíšku:
- 2 pl oleje
- 2 pl hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Vepřové slezinky oláchneme, vyřízneme zbytek provazovité bránice a slezinu nakrájíme na centimetrové proužky.
-
Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a slaninu na menší kostičky.
-
Do rozehřátého hrnce dáme na 2 minuty osmahnout slaninu, přidáme cibuli a bobkový list a necháme orestovat do světle zlaté barvy.
-
Vložíme nakrájenou slezinu, necháme zatáhnout, přisypeme drcený kmín, promícháme a pod pokličkou na mírném plameni necháme ve vlastní šťávě dusit 20 minut. Množství tekutiny průběžně kontrolujeme, bude-li potřeba, po troškách doléváme.
-
Mezitím si připravíme z uvedených surovin tmavší zásmažku, kterou po zhotovení naředíme 400 ml vody a dobře rozšleháme.
-
Po 20 minutách do podušených slezinek vmícháme připravenou zásmažku a za občasného promíchávání provařujeme ještě 15-20 minut. Jako příloha se hodí rýže, knedlík, brambory.
Poznámka od kuchařky
Takto a na smetaně dělám slezinu už léta a máme ji rádi.Hovězí jsem použila jen jednou, ta se spíše hodí na polévku a na knedlíčky do polévky. Podobné recepty jsem tady našla 2, tak je pro inspiraci přidávám.