
Suroviny
4-6 porcí
- 900 g vepřové plece vcelku
- 220 g krájeného česnekového boku (20 tenkých plátků)
- 400 g listového špenátu
- 100 g anglické slaniny
- 250 ml vývaru (masový, zeleninový)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky granulovaného česneku
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička oleje
- sůl
- mletý pepř
- provázek
- potravinářské folie,nebo mikrotenový sáček
- dále budeme potřebovat 6 středně velkých brambor
Postup přípravy receptu
-
Anglickou slaninu, cibuli a stroužky česneku nakrájíme nadrobno.
-
Ze špenátu vymačkáme vodu a špenát v míse promícháme s rozpuštěným máslem, granulovaným česnekem, špetkou soli a pepřem.
-
Maso opláchneme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Každou část masa uprostřed ostrým nožem rozřízneme, ale nedořízneme až do konce. Takto rozříznuté maso rozevřeme tak, aby pláty vypadaly jako otevřená kniha.
-
Pláty masa přes folii rozklepeme a po obou stranách mírně osolíme a opepříme.
-
Na každý plát položíme vedle sebe 5 plátků česnekového boku. Na česnekový bok rozetřeme ochucený špenát a opět poklademe zbývajícími plátky česnekového boku.
-
Takto připravené pláty zavineme do rolády a zajistíme provázkem.
-
Do papiňáku(tlakového hrnce)dáme lžičku oleje, kostičky anglické slaniny a necháme 2 minuty osmažit. Poté přidáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět.
-
Na takto připravený základ dáme prudce ze všech stran zatáhnout rolády, podlijeme 250 ml vývaru a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 30 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme, rolády odložíme stranou a z hrnce do kastrůlku odlijeme polovinu šťávy z masa.
-
Do papiňáku se zbytkem šťávy dáme nakrájené brambory, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu necháme na slabém plameni brambory dusit 5 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a brambory rozšťoucháme. Podáváme s roládou nakrájenou na silnější plátky a přelité zbytkem šťávy.
Poznámka od kuchařky
Roláda je chutná i po studenu, nakrájená na tenké plátky a podávaná s pečivem.
Do fotopostupu jsme dodatečně přidala 3fotografie,jak si doma připravit pláty masa na roládu, nebo na závitky. Omlouvám se za druh masa, není to z vepřové plece(kterou jsem nefotila) ale je to z vepřové krkovice.Tento postup můžeme praktikovat u jakéhokoliv druhu masa, které máme vcelku.