Vepřové rolády s jednoduchou náplní

56
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

900 g vepřové plece vcelku
220 g krájeného česnekového boku (20 tenkých plátků)
400 g listového špenátu
100 g anglické slaniny
250 ml vývaru (masový, zeleninový)
1 cibule
4 stroužky česneku
2 lžičky granulovaného česneku
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička oleje
sůl
mletý pepř
provázek
potravinářské folie,nebo mikrotenový sáček
dále budeme potřebovat 6 středně velkých brambor

Postup přípravy receptu

  1. Anglickou slaninu, cibuli a stroužky česneku nakrájíme nadrobno.


    Zobrazit celý recept

  2. Ze špenátu vymačkáme vodu a špenát v míse promícháme s rozpuštěným máslem, granulovaným česnekem, špetkou soli a pepřem.

  3. Maso opláchneme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Každou část masa uprostřed ostrým nožem rozřízneme, ale nedořízneme až do konce. Takto rozříznuté maso rozevřeme tak, aby pláty vypadaly jako otevřená kniha.

  4. Pláty masa přes folii rozklepeme a po obou stranách mírně osolíme a opepříme.

  5. Na každý plát položíme vedle sebe 5 plátků česnekového boku. Na česnekový bok rozetřeme ochucený špenát a opět poklademe zbývajícími plátky česnekového boku.

  6. Takto připravené pláty zavineme do rolády a zajistíme provázkem.

  7. Do papiňáku(tlakového hrnce)dáme lžičku oleje, kostičky anglické slaniny a necháme 2 minuty osmažit. Poté přidáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět.

  8. Na takto připravený základ dáme prudce ze všech stran zatáhnout rolády, podlijeme 250 ml vývaru a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 30 minut.

  9. Po ochlazení hrnec otevřeme, rolády odložíme stranou a z hrnce do kastrůlku odlijeme polovinu šťávy z masa.

  10. Do papiňáku se zbytkem šťávy dáme nakrájené brambory, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu necháme na slabém plameni brambory dusit 5 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a brambory rozšťoucháme. Podáváme s roládou nakrájenou na silnější plátky a přelité zbytkem šťávy.

Poznámka od kuchařky

Roláda je chutná i po studenu, nakrájená na tenké plátky a podávaná s pečivem.

Do fotopostupu jsme dodatečně přidala 3fotografie,jak si doma připravit pláty masa na roládu, nebo na závitky. Omlouvám se za druh masa, není to z vepřové plece(kterou jsem nefotila) ale je to z vepřové krkovice.Tento postup můžeme praktikovat u jakéhokoliv druhu masa, které máme vcelku.