![Vepřové roládky na houbách_5fff00c2c74fa.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/veprove-roladky-na-houbach_5fff00c2b2d5e.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřového masa (krkovice, kotleta, kýta)
- sůl, pepř a kmín
- 2–3 stroužky česneku
- 8 slabých nebo 4 silnější plátky anglické slaniny
- sušené houby
- sádlo na vymazání pekáčku
- záklechtka nebo hotová jíška
- případně smetana (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si namočíme houby horkou vodou (ale můžeme použít i nenamočené), oloupeme česnek a maso si nakrájíme na plátky. Plátky vepřového (měla jsem krkovici) naklepeme, z obou stran osolíme, okmínujeme a z jedné strany opepříme (komu pepř nevadí, může posypat z obou stran).
-
Opepřenou stranu potřeme podle chuti prolisovaným česnekem, poklademe anglickou slaninou, a dáme pár plátků hub. Ty si předem můžeme namočit, ale není to nutné, dávala jsem úplně suché houby a ty za dobu, než se maso upeklo, byly opravdu měkké. Závitky stočíme a spíchneme jehlou nebo omotáme nití.
-
Roládky naskládáme do sádlem dobře vymazaného pekáčku, okolo nich rozložíme další sušené houby, podlijeme vodou (pokud houby namáčím, používám vodu z namočených hub, která je plná houbové vůně a chuti), zaklopíme poklicí (nebo použijeme alobal) a dáme do trouby na 180ºC.
-
Pečeme asi hodinu, možná i o chvíli déle. Pekáček odkryjeme a asi 20 minut dopékáme při 200º C na barvu. Roládky vyjmeme, výpek zahustíme (použila jsem hotovou tmavou jíšku) a kdo má rád vydatnější omáčky, přidá podle potřeby smetanu.
Podáváme s rýží, těstovinami, bramborami, hodí se i knedlík.