Vepřové roládky na houbách

75
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 plátky vepřového masa (krkovice, kotleta, kýta)
sůl, pepř a kmín
2–3 stroužky česneku
8 slabých nebo 4 silnější plátky anglické slaniny
sušené houby
sádlo na vymazání pekáčku
záklechtka nebo hotová jíška
případně smetana (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si namočíme houby horkou vodou (ale můžeme použít i nenamočené), oloupeme česnek a maso si nakrájíme na plátky. Plátky vepřového (měla jsem krkovici) naklepeme, z obou stran osolíme, okmínujeme a z jedné strany opepříme (komu pepř nevadí, může posypat z obou stran).


    Zobrazit celý recept

  2. Opepřenou stranu potřeme podle chuti prolisovaným česnekem, poklademe anglickou slaninou, a dáme pár plátků hub. Ty si předem můžeme namočit, ale není to nutné, dávala jsem úplně suché houby a ty za dobu, než se maso upeklo, byly opravdu měkké. Závitky stočíme a spíchneme jehlou nebo omotáme nití.

  3. Roládky naskládáme do sádlem dobře vymazaného pekáčku, okolo nich rozložíme další sušené houby, podlijeme vodou (pokud houby namáčím, používám vodu z namočených hub, která je plná houbové vůně a chuti), zaklopíme poklicí (nebo použijeme alobal) a dáme do trouby na 180ºC.

  4. Pečeme asi hodinu, možná i o chvíli déle. Pekáček odkryjeme a asi 20 minut dopékáme při 200º C na barvu. Roládky vyjmeme, výpek zahustíme (použila jsem hotovou tmavou jíšku) a kdo má rád vydatnější omáčky, přidá podle potřeby smetanu.
    Podáváme s rýží, těstovinami, bramborami, hodí se i knedlík.