Vepřové pod zelím pečené – z remosky

116
- reklama -

Suroviny
3 porce

3 plátky vepřové krkovice nebo kotlety
sůl
mletý pepř
sladká paprika
drcený kmín
sádlo nebo olej
Dále:
600 g okapaného kysaného zelí
80 g rajského protlaku
5 stroužků česneku
200 g uzeného masa – rolka, plec, maso z žeber…
sůl – pozor na slanost uzeného masa
1 lžíce cukru krupice (plnější)

Postup přípravy receptu

  1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou s kmínem a dáme do remosky o průměru cca 24 cm vymazané olejem nebo sádlem.


    Zobrazit celý recept

  2. Okapané zelí dáme do mísy, přidáme nasekaný česnek (tím nešetříme, klidně celou menší paličku), protlak, pokrájené uzené maso, cukr a sůl. Vše promícháme a nasypeme na plátky masa. Remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 40-45 minut.

  3. Podlévat zprvu není nutné, cukr nám zajistí to, že zelí pustí dost šťávy. Podlévat budeme cca po 45 minutách, a to dle potřeby, až budeme kontrolovat měkkost masa pro další dobu pečení a případné podlití. Doba dopékání záleží na tloušťce plátků masa, cca dalších 25-35 minut.

  4. Podáváme s noky a knedlíky dle chuti.

Poznámka od kuchařky

Použít můžeme i pokrájenou plec, množství pro 3 osoby.