
Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové plece vcelku
- 150 g slaniny
- čerstvé lístky rozmarýnu
- 1 malá mrkev
- 1 silnější plátek celeru
- špetka pepře
- olej
- potravinářská folie
- (dále budeme potřebovat slaninu, která nám zbyla po prošpikování masa)
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 kostka zeleninového bujonu – lze vynechat a pouze osolit
- 300 ml horké vody
- tenký plátek másla
Postup přípravy receptu
-
V masně si vybereme plecko podlouhlejšího tvaru, nebo si z většího zakoupeného kusu můžeme potřebný kus vyříznout.
-
Mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Z lístků rozmarýnu na jemno nakrájíme asi jednu polévkovou lžíci.
-
Do masa si delším, úzkým nožem vytvoříme otvory. Jeden hustě naplníme celými lístky rozmarýnu, zbytek lístků nasekáme nadrobno a dáme stranou. Zbývající otvory naplníme špalíčky slaniny, kterou si pro lepší zasunutí do masa necháme v mrazáku chvíli zatuhnout.
-
Naplněné maso pro lepší udržení tvaru utáhneme nití. Opepříme a vetřeme trochu oleje. Na pracovní desku, nebo plytký talíř rozprostřeme potravinářskou folii, na kterou dáme lžíci oleje, poklademe polovinou nastrouhané zeleniny a posypeme polovinou nakrájeného rozmarýnu.
-
Na tuto směs položíme naplněné maso, posypeme zbytkem rozmarýnu a druhou polovinou zeleninové směsi. Pořádně zabalíme do folie a dáme nejlépe do druhého dne odpočinout do lednice.
-
Do papiňáku na rozehřátý olej dáme orestovat na tenké nudličky nakrájený zbytek slaniny. Až trochu pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na orestovanou směs dáme z folie odpočaté maso i se zeleninou a necháme ze všech stran prudce zatáhnout.
-
Podlijeme horkou vodou, rozdrobíme kostku bujonu a uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 35 minut (v obyčejném kastrolu pod poklicí dusíme cca 50 minut).
-
Po ochlazení a otevření hrnce maso ze šťávy vyjmeme, odstraníme nitě, nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Šťávu ponorným mixérem nahrubo rozmixujeme, dle potřeby dochutíme solí, či pepřem a prohřejeme. Na závěr pro zjemnění vložíme tenký plátek másla. Podáváme s kuskusem, nebo s rýží.
Poznámka od kuchařky
Rozmarýn je příjemně vonící bylinka, která když je v jídle v menším množství, tak se dá i sníst.
Rozmarýn, který jsem použila pro naplnění otvoru v mase, není ke konzumaci. Byl použit pouze na provonění vnitřku masa, takže ho při jídle z otvoru decentně vidličkou odstraníme na kraj talíře.
Chtěla jsem vyzkoušet, jak to bude chutnat a vonět. Povedlo se,tak se s Vámi o svůj experiment dělím.