Suroviny
3 porce
- 600 g libové vepřové plece
- 400 g cibule (byly to 3 velké)
- 30 g másla
- 8 lístečků šalvěje
- 3 snítky tymiánu
- 1 dcl bílého vína
- 1 zeleninový bio bujon
- 1 lžička červené kari pasty (nebo chilli koření)
- 1 zarovnaná lžička třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- Bramborové Rösti:
- 500 g oloupaných brambor (asi 6 středních)
- 1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
- sůl dle chuti
- olej
Postup přípravy receptu
-
Cibuli rozkrájíme na proužky a nasypeme jí do pekáčku na trochu oleje. Přidáme cukr a za občasného míchání orestujeme dozlatova.
-
Mezitím si nakrájíme maso na plátky a lehounce naklepeme paličkou. Z obou stran plátky poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme olej a plátky na něm z obou stran zprudka krátce opečeme. Jestliže ještě není cibule dostatečně zlatá, uschováme plátky na hlubokém talíři, přikrytém pokličkou.
-
Do výpeku na pánvi přidáme asi 1,5 dl vody a povaříme.
-
Orestovanou cibuli podlijeme vínem a necháme vydusit. Přidáme omyté bylinky, bujonovou kostku, kari pastu a opečené plátky masa. Přelijeme povařeným výpekem. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a v troubě při 180°C zapečeme 30 minut.
-
Poté odklopíme, maso obrátíme a nepřikryté opékáme ještě asi 25 minut.
-
Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přendáme je do cedníku a necháme pár minut vykapat. Poté ještě rukou vymačkáme.
-
Přendáme zpět do misky, přisypeme škrob a sůl, promícháme a polévkovou lžící tvoříme placičky na teflonovou pánev, na které jsme rozpálili trochu oleje. Z obou stran opečeme dozlatova.
-
Hotové maso opět přendáme na hluboký talíř, který přiklopíme pokličkou. Opečenou cibuli přendáme do menšího kastrůlku, přilijeme trošku vody a rozmixujeme dohladka. Můžeme dochutit solí a citronovou šťávou, případně troškou sojové omáčky. Ještě minutku povaříme.