
Suroviny
4 porce
- 500 g vepřové kýty nebo pečeně
- 1 cibule
- sůl
- asi 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce hladké mouky
- citrón
- 50 ml bílého vína
- 40 g libovější slaniny
- 2 lžíce sádla
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme.
V hrnci rozehřejeme sádlo, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji opéct dorůžova. K cibuli pak přidáme plátky masa a z obou stran je rychle osmahneme. -
Opečené maso zalijeme šálkem horké vody, přidáme kuličky nového koření a necháme pod pokličkou dusit doměkka.
-
Měkké plátky vyndáme z hrnce a odložíme do tepla. Všechnu tekutinu zbylou v hrnci vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a omáčku necháme dobře provařit.
Ke konci vaření omáčku dochutíme citrónovou šťávou (stačí 1 lžíce), zalijeme vínem a do omáčky vrátíme prohřát plátky masa. -
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na pánvičce jí necháme opéct na zlatavé škvarečky. Pak škvarečky vmícháme do omáčky.
Podáváme s rýží nebo bramborem.









