Vepřové plátky na Guinness pivě

76
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

1 kg vepřových plátků (cca 8 plátků, nejlépe kotleta)
sádlo nebo olej
sůl
kmín
1/2 paličky česneku
300 ml piva Guinness (nebo jiného černého)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plátky nařízneme, osolíme a okmínujeme z obou stran.

  2. Do pekáčku dáme sádlo nebo olej (aby bylo dno polité). Vepřové plátky poklademe na dno pekáčku a mezi ně vložíme stroužky česneku (vždy1 stroužek mezi dva plátky).

  3. Dáme péct do trouby na 230-250 stupňů.

  4. Po cca 20 minutách plátky obrátíme a zalijeme pivem. Pečeme, než je maso měkké, v průběhu pečení kontrolujeme a otáčíme po cca 20-30 minutách. Při každém otočení můžeme maso polít pivním výpekem. V případě potřeby dolijeme trochu vody.

  5. Když je maso měkké, podáváme s knedlíkem nebo brambory a se špenátem.

Poznámka od kuchařky

Délka pečení záleží na troubě – já jsem pekla cca 1,5 hodiny na 250, pak jsem na chvilku přidala na 270 a na posledních 10 minut ztlumila na 200 st.

Plátky je lepší osolit jen trošku, pivo má samo o sobě dost výraznou chuť a maso ji natáhne, tak aby pak nebylo přesolené.

Nejlepší je použít pivo Guinness, ale pokud není, dá se použít jakékoliv černé, jen ta chuť bude trošičku jiná, ne tak výrazná.