Vepřové ocásky v pikantní marinádě

95
- reklama -

Suroviny

4 ks masitějších vepřových ocásků /cca 1,7kg
na marinádu
100 ml červeného vína /použila jsem Merlot
3 vrchovaté lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
4 prolisované stroužky česneku /použila jsem český
5 lžic sladké chilli omáčky
3 lžíce rybízové marmelády
2 lžíce kremžské hořčice
2 snítky rozmarýnu
dále budeme potřebovat
2 lžíce oleje
plátek másla cca 2cm široký
250 ml červeného vína
trochu soli

Postup přípravy receptu

  1. Ocásky opláchneme a trochu pokrátíme o kostnaté konečky, které nevyhodíme, ale necháme např. k přípravě huspeniny apod.


    Zobrazit celý recept

  2. Takto připravené maso vložíme do hlubší zapékací mísy, zalijeme marinádou se shora umíchaných surovin a dáme přikryté (nejlépe přes noc) uležet do lednice.

  3. Poté si na pánvi rozehřejeme olej s máslem a ocásky, ze kterých jsme nožem marinádu setřeli, prudce ze všech stran opečeme.

  4. Ocásky poskládáme nazpět do zapékací mísy k marinádě a mírně osolíme.

  5. Výpek na pánvi zalijeme 250ml červeného vína, vše nalijeme na opečené ocásky a přikryté druhým dílem zapékací mísy nebo alobalem, vložíme do předehřáté trouby.

  6. Pečeme na středním stupni doměkka (já jsem pekla v plynové troubě přibližně 2,5hodiny). Pokud se nám bude zdát, že se tekutina hodně vypéká, můžeme malinko podlít horkou vodou. Hotová, vypečená šťáva je ale chutnější bez podlití.

  7. Hotové ocásky podáváme přelité výpekem. Jako příloha se hodí buď na suché pánvi opečené kanápky z bílého pečiva, ale velice chutné jsou stejným způsobem opečené plátky bramborového knedlíku.

Poznámka od kuchařky

Na vepřové ocásky jsem narazila čistě náhodou a hned u pultu mi začalo šrotit v hlavě, co by se z nich dalo připravit a jaké suroviny mám doma.

Na finančně nenáročném jídle jsme si moc pochutnali a protože jsem zde nenašla nic až tak moc podobného, tak Vám přidávám pro inspiraci podobné dobrůtky a i tu mou:-)

Pro ty z Vás, kterí nejsou nějací cimprlichové, co se stolování týče, přidávám jednu“čuňárníčku“. Teplé maso z ocásků nožíkem oberte od kosti, vložte do výpeku, malinko prohřejte a baštěte jen tak přímo ze zapékací mísy. Rohlíkem, který v tomto případě nemusí být ani osmahnutý nabírejte socík a vychutnávejte-vřele doporučuji:-) My jsme si takto pochutnali na druhém kole.