Suroviny
- 4 ks masitějších vepřových ocásků /cca 1,7kg
- na marinádu
- 100 ml červeného vína /použila jsem Merlot
- 3 vrchovaté lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 4 prolisované stroužky česneku /použila jsem český
- 5 lžic sladké chilli omáčky
- 3 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 snítky rozmarýnu
- dále budeme potřebovat
- 2 lžíce oleje
- plátek másla cca 2cm široký
- 250 ml červeného vína
- trochu soli
Postup přípravy receptu
-
Ocásky opláchneme a trochu pokrátíme o kostnaté konečky, které nevyhodíme, ale necháme např. k přípravě huspeniny apod.
-
Takto připravené maso vložíme do hlubší zapékací mísy, zalijeme marinádou se shora umíchaných surovin a dáme přikryté (nejlépe přes noc) uležet do lednice.
-
Poté si na pánvi rozehřejeme olej s máslem a ocásky, ze kterých jsme nožem marinádu setřeli, prudce ze všech stran opečeme.
-
Ocásky poskládáme nazpět do zapékací mísy k marinádě a mírně osolíme.
-
Výpek na pánvi zalijeme 250ml červeného vína, vše nalijeme na opečené ocásky a přikryté druhým dílem zapékací mísy nebo alobalem, vložíme do předehřáté trouby.
-
Pečeme na středním stupni doměkka (já jsem pekla v plynové troubě přibližně 2,5hodiny). Pokud se nám bude zdát, že se tekutina hodně vypéká, můžeme malinko podlít horkou vodou. Hotová, vypečená šťáva je ale chutnější bez podlití.
-
Hotové ocásky podáváme přelité výpekem. Jako příloha se hodí buď na suché pánvi opečené kanápky z bílého pečiva, ale velice chutné jsou stejným způsobem opečené plátky bramborového knedlíku.
Poznámka od kuchařky
Na vepřové ocásky jsem narazila čistě náhodou a hned u pultu mi začalo šrotit v hlavě, co by se z nich dalo připravit a jaké suroviny mám doma.
Na finančně nenáročném jídle jsme si moc pochutnali a protože jsem zde nenašla nic až tak moc podobného, tak Vám přidávám pro inspiraci podobné dobrůtky a i tu mou:-)
Pro ty z Vás, kterí nejsou nějací cimprlichové, co se stolování týče, přidávám jednu“čuňárníčku“. Teplé maso z ocásků nožíkem oberte od kosti, vložte do výpeku, malinko prohřejte a baštěte jen tak přímo ze zapékací mísy. Rohlíkem, který v tomto případě nemusí být ani osmahnutý nabírejte socík a vychutnávejte-vřele doporučuji:-) My jsme si takto pochutnali na druhém kole.