Vepřové nudličky s vůní nového koření a zakysanou smetanou

136
- reklama -

Suroviny
4 porce

Vepřová plec 600 g
sůl
pepř mletý bílý
nové koření 5 kuliček nebo 1/4 lžičky mletého (já použila mleté + celé)
bobkový list 1 ks
kořenová zelenina 300 g (mrkev 2 díly, petržel 1 díl, celer 0,5dílu)
cibule 2 ks
olej
máslo
hladká mouka 1-2 lžíce
zakysaná smetana jihočeská 250 ml
voda horká na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na hrubší nudličky a promícháme se lžičkou oleje a novým kořením. Můžeme nechat odležet.

  2. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. V pekáčku (kastrolu) si rozehřejeme lžíci oleje a 2 lžíce másla, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Pak vsypeme zeleninu a restujeme jí několik minut, až nám začne krásně vonět a pouštět barvu.

  3. Poté vložíme maso a zprudka ho opékáme do zatažení. Přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou (do poloviny výšky masa), osolíme a jemně opepříme.

  4. Poté pekáček přikryjeme poklicí a vložíme ho do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do změknutí masa. Dle potřeby podléváme.

  5. Měkké maso vyjmeme stranou, do vypečené šťávy se zeleninou přidáme mouku a za stálého míchání jí zarestujeme. Pak podlijeme vodou, rozmícháme a necháme přejít varem.

  6. Po 15 min omáčku rozmixujeme a nebo přepasírujeme na hladkou omáčku. (Lze zahustit i moukou rozmíchanou v zakysané smetaně).

  7. Vložíme zpět maso, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme lehce přejít varem. Podle chuti dosolíme – můžeme i jemně dosladit – ovoníme čerstým pepřem a podáváme.

  8. Jako příloha se hodí houskový knedlík, gnocchi, brambory.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem si našla na zadní straně balíčku s kořením a lehce jsem si ho upravila.

Jídlo je krásně voňavé, jen pozor! abyste to s novým kořením nepřehnali. Doporučuji držet se receptu.

Mouky se dává tolik, kolik chceme mít omáčky – ke knedlíkům více,…ale nejlepší je jen rozmixovaná zelenina a přidat zakys. smetanu. Krásně v tom vynikne, to propojení chutí.

Zakysanou smetanu používám jihočeskou proto, že se mi v teplých jídlech nesráží.

Jinak zakysanka musí mít pokojovou teplotu! Nebo si ji nejdříve „ohřejeme“ přidáním trošky omáčky a pak teprve vlijeme do kastrolu, jinak se nám srazí.

NOVÉ KOŘENÍ je výrazné koření, které se používá v rozumných dávkách do polévek (vývary, zahuštěné-bramboračka,…), smetanových omáček, paštik, k masu hovězímu, skopovému, zvěřině, drůbeži, do rýže a nezbytné je při nakládání hub, zeleniny, okurek. Vhodné je též do těžce stravitelných pokrmů.