
Suroviny
4 porce
- Vepřová plec 600 g
- sůl
- pepř mletý bílý
- nové koření 5 kuliček nebo 1/4 lžičky mletého (já použila mleté + celé)
- bobkový list 1 ks
- kořenová zelenina 300 g (mrkev 2 díly, petržel 1 díl, celer 0,5dílu)
- cibule 2 ks
- olej
- máslo
- hladká mouka 1-2 lžíce
- zakysaná smetana jihočeská 250 ml
- voda horká na podlití
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na hrubší nudličky a promícháme se lžičkou oleje a novým kořením. Můžeme nechat odležet.
-
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. V pekáčku (kastrolu) si rozehřejeme lžíci oleje a 2 lžíce másla, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Pak vsypeme zeleninu a restujeme jí několik minut, až nám začne krásně vonět a pouštět barvu.
-
Poté vložíme maso a zprudka ho opékáme do zatažení. Přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou (do poloviny výšky masa), osolíme a jemně opepříme.
-
Poté pekáček přikryjeme poklicí a vložíme ho do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do změknutí masa. Dle potřeby podléváme.
-
Měkké maso vyjmeme stranou, do vypečené šťávy se zeleninou přidáme mouku a za stálého míchání jí zarestujeme. Pak podlijeme vodou, rozmícháme a necháme přejít varem.
-
Po 15 min omáčku rozmixujeme a nebo přepasírujeme na hladkou omáčku. (Lze zahustit i moukou rozmíchanou v zakysané smetaně).
-
Vložíme zpět maso, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme lehce přejít varem. Podle chuti dosolíme – můžeme i jemně dosladit – ovoníme čerstým pepřem a podáváme.
-
Jako příloha se hodí houskový knedlík, gnocchi, brambory.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem si našla na zadní straně balíčku s kořením a lehce jsem si ho upravila.
Jídlo je krásně voňavé, jen pozor! abyste to s novým kořením nepřehnali. Doporučuji držet se receptu.
Mouky se dává tolik, kolik chceme mít omáčky – ke knedlíkům více,…ale nejlepší je jen rozmixovaná zelenina a přidat zakys. smetanu. Krásně v tom vynikne, to propojení chutí.
Zakysanou smetanu používám jihočeskou proto, že se mi v teplých jídlech nesráží.
Jinak zakysanka musí mít pokojovou teplotu! Nebo si ji nejdříve „ohřejeme“ přidáním trošky omáčky a pak teprve vlijeme do kastrolu, jinak se nám srazí.
NOVÉ KOŘENÍ je výrazné koření, které se používá v rozumných dávkách do polévek (vývary, zahuštěné-bramboračka,…), smetanových omáček, paštik, k masu hovězímu, skopovému, zvěřině, drůbeži, do rýže a nezbytné je při nakládání hub, zeleniny, okurek. Vhodné je též do těžce stravitelných pokrmů.