Vepřové nudličky s bílým hlávkovým zelím

183
- reklama -

Suroviny
~6

500 g vepřové kýty
300 g zelí
1 kapie červená
2 ostré kozí rohy
2 PL sádla
1-2 PL oleje
4 PL sojová omáčka
3 ČL mletého zázvoru
200 ml rajčatového protlaku (500ml krabice z Penny-Passata di Pomodoro)
1 PL octa
1 PL škrobové moučky
1 ČL soli
kečup

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme zelí a kapii na čtverečky. Zelí dáme do kastrolku s osolenou vodou a octem vařit. Asi po deseti minutách přidáme kapii a vaříme vše 25 minut, aby zelí zůstalo chrumkavé.

  2. Maso nakrájíme na nudličky, promícháme se škrobem a na rozpáleném sádle s olejem, v nepřilnavé pánvi prudce smažíme. Neustále mícháme dokud vařečkou lehce nepřekrojíme nudličku (~ 20 minut). Poté přidáme sojovku, rajčatovou šťávu, na kolečka nakrájené kozí rohy, předvařené scezené zelí s kapií, zázvor a asi 10 minut provaříme. Pokud chceme více šťávy přilijeme trochu vývaru ze zelí. Můžeme dosladit kečupem nebo cukrem – někdy bývá protlak kyselejší.

Poznámka od kuchařky

Pokud při smažení snížíme nepřiměřeně teplotu, maso začne pouštět šťávu, škrob se začne matlat a nudličky zmenšovat. Pak nezbývá než přilít sojovku a vodu a dodusit to jako guláš ale už to není ono a prodlouží se i čas vaření na dvojnásobek.

To samé lze s kuřecím masem, úprava se zkrátí asi na 10min.

PL – polévková lžíce

ČL – čajová lžička