
Suroviny
3 – 4 porce
- cca 500 g vepřového masa – kotlety, kýta, plec, krkovice…
- 200 g václavek pokrájených, spařených a scezených
- 50 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- snítka tymiánu, rozmarýnu či majoránky
- sůl
- pepř celý
- cca 500 ml vývaru
- jíška
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při tepelné úpravě, nebo ho pokrájíme na nudličky či kostky. Osolíme, opepříme.
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova, ke které přidáme osmažit ze všech stran i připravené maso, ke kterému ke konci smažení přidáme rozvonět i nasekaný česnek a bylinky dle vlastního výběru (obliby).
-
Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky, spaříme ve vroucí vodě a scedíme, přidáme k masu, vše zalijeme vývarem a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.
-
Omáčku zahustíme dle potřeby jíškou (nebo záklechtkou), dochutíme ji, je-li třeba, dle vlastní chuti a krátce provaříme.
-
Podáváme s rýží, knedlíkem, bramborem, těstovinami, bramborovou kaší…









