- reklama -
Suroviny
- 1 kg vepřové kýty či plece
- 20 stroužků česneku
- 10 malých bobkových listů
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce třtinového cukru (lze použít i bílý)
- 200 ml balsamicového octa
- 500 ml vývaru nebo horké vody s 1 masoxem
- 1 lžíce másla
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, osušíme a rozdělíme na 20 menších kusů.
-
Do každého kousku uděláme dva zářezy špičkou nože a prošpikujeme celými stroužky česneku, k jednomu vždy vložíme i 1 malý bobkový list. Maso osolíme, opepříme.
-
Na rozpáleném sádle opečeme kousky masa tak, aby „chytly“ ze všech stran barvu, poté oheň ztlumíme, nasypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat.
-
Pak maso zalijeme balsamicem. Necháme 1-2 min. odpařit a podlijeme vývarem do 2/3 masa.
-
Maso dusíme doměkka, průběžně podléváme zbytkem vývaru.
-
Měkké maso vyjmeme, omáčku varem zredukujeme a nakonec vložíme máslo pro zjemnění a zahuštění.
Poznámka od kuchařky
inspirace: Kuchyně Lidl
Kuchařka: isindy