
Suroviny
2 velké porce
- 4 steaky z vepřové panenky silné asi 5 cm, o celkové váze 400 – 500 g
- 4 plátky anglické slaniny
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- Bylinkové máslo:
- 25 g másla
- 2 lístky bazalky
- malá snítka tymiánu
- 1/2 stroužku česneku
- sůl
- Šťouchané brambory:
- 400 – 500 g brambor
- oříšek másla
- 2 jarní cibulky
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
-
Troubu předehřejte na 150 ⁰C.
Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1 – 2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10 – 15 minut. -
Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem.
-
Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.
-
Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.
Poznámka od kuchařky
Tento a další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/medailonky-z-veprove-panen…