Vepřové medailonky s omáčkou z gorgonzoly

55
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 vepřová panenka, cca 530-550 g
100 g gorgonzoly
čerstvě mletý černý pepř
sůl
2 lžíce oleje
200 ml smetany
2 plátky studeného másla
2 lžíce oloupaných mandlí
limetková šťáva dle chuti, není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku odblaníme (zbavíme všech stříbřitých blan, maso by bylo tvrdé), nakrájíme na plátky 1,5-2 cm široké. Plátky lehce naklepeme klouby ruky a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pokapeme olejem, necháme v chladu 30 minut odležet a pak osolíme dle chuti. Na pánvi, nejlépe nerezové, na horkém oleji maso po obou stranách opečeme. Mandle opečeme na malé suché pánvičce.


    Zobrazit celý recept

  2. Na omáčku ohřejeme smetanu, přidáme nakrájený sýr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna vaříme do požadované hustoty, odstavíme a přidáme máslo. Už se nesmí vařit, ztratilo by jemnou konzistenci a oddělovalo by se. Kdo má rád, zakápne omáčku limetkovou šťávou.

  3. Na talíř dáme vepřovou panenku, přelijeme horkou sýrovou omáčkou, posypeme nasucho opraženými mandlemi.
    Podáváme s pečeným bramborem.

    .