Suroviny
- vepřové maso
- máslová dýně
- mrkev
- pórek
- olivový olej
- sojová omáčka Tamari
- sůl
- pepř
- šťáva z limetky
- hraška na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, zakapeme sojovou omáčkou Tamari, lehce osolíme, opepříme a promícháme.
-
Máslovou dýni nakrájíme na kostky, zakapeme šťávou z limetky (cca půl limetky na 1/2 máslové dýně) a promícháme.
-
Necháme cca 10-15 minut odležet.
-
Mrkev nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.
-
Na oleji orestujeme nakrájený pórek a přidáme maso. Chvíli necháme, aby se pěkně zatáhlo.
-
Přidáme dýni a mrkev, promícháme. Zalijeme vařící vodou (může být i vývar) a dusíme do měkka.
-
Když je maso i zelenina měkké, můžeme případně dochutit solí a pepřem. Omáčku zahustíme hraškou.
Poznámka od kuchařky
Já jsem použila vepřovou kotletu, ale záleží na každém, jestli zvolí třeba kýtu. Stejně tak se maso dá nakrájet na nudličky nebo kostky.
Dýně se dá použít máslová, klasická nebo i Hokaido, podle toho, která je zrovna po ruce.
Poměry záleží na každém, já jsem na cca 0.65 kg masa použila 1/2 máslové dýně a jednou velkou mrkev.
Dá se použít i klasická sojová omáčka a zahustit např. jíškou z mouky, tato varianta by pak nebyla vhodná pro bezlepkovou dietu. Samozřejmě pokud někdo chce omáčku řídkou nebo téměř vodovou, není ji třeba zahušťovat. Hraška ji udělá spíše kašovitou.