
Suroviny
- 3-4 vepřové ledvinky
- 1 středně velká cibule
- olej
- 1-2 smetany (používám v kelímku polotučnou)
- 2-4 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- kmín
- sůl (nebo podravka)
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravte ledvinky, které zbavte kanálků (já je rozpůlím a vykrájím část ledvinek bez kanálků), protože to musíte dělat kousek po kousku, tak rovnou budete mít ledvinky nakrájené na nudličky, ty si přendáte do síta, propláchněte pod tekoucí vodou a 2krát ještě spaříte vařící vodou.
-
Ledvinky si dejte do misky a zalijte mlékem, aby byli ponořené, dejte do lednice do druhého dne (mléko zbaví ledvinky škodlivin).
-
Druhý den ledvinky opláchněte pod tekoucí vodou (můžete ještě prolít vařící vodou).
-
Cibuli si nakrájejte na drobno a nechte zpěnit na oleji.
-
Přidejte kmín a ledvinky. Asi 1 minutu restujte.
-
Pak zalijte vodou tak, aby byly ponořené. A nechte vařit asi 5-10 minut. (POZOR BEZ POKLIČKY).
-
Mezitím si ve šlehačce rozmíchejte hladkou mouku a vlijte na ledvinky.
-
Podle toho, kolik omáčky chcete, můžete přidat i druhou šlehačku, popřípadě ještě mléko.
-
Opět vařte asi 5-10 minut (víc ne, jinak ledviny budou tvrdé), radši spíše kratší dobu.
-
Omáčku sundejte z plotny a dochuťte solí či podravkou. Podávejte s rýží nebo knedlíky.
Poznámka od kuchařky
zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8693&user=79888