
Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové plece
- 2 lžíce sádla (oleje)
- 2 cibule
- 1 větší stroužek česneku
- lžička čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 lžička papriky mleté uzené (lze použít i obyčejnou sladkou)
- sůl
- bílý pepř mletý
- mouka hladká
- olej (na jíšku)
- bujón (voda) na podlití
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu si rozehřejeme olej, vsypeme najemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme česnek a vše restujeme do zlatova.
-
Mezitím si nakrájíme plec na hrubší nudličky 2cm (nebo kostky) a ty pak přidáme na zlatou cibulku. Maso ze všech stran orestujeme, přidáme protlak, uzenou papriku, rychle promícháme a podlijeme vroucím vývarem (vodou) – do 2/3 výšky masa. Zlehka opepříme, osolíme, vsypeme tymián a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
-
Zatím si na pánvi z oleje a mouky uděláme zlatou jíšku a necháme ji vychladnout.
-
Skoro měkké maso vyjmeme hrubším cedníkem, do šťávy přidáme jíšku, pečlivě promícháme a necháme asi 20 min provářet.
-
Pak omáčku přecedíme přes jemný cedník, vložíme do ní maso, dle chuti dosolíme (můžeme přidat pár lístků tymiánu na ovonění) a necháme ještě asi 10 – 15 min. mírně provářet, aby maso tzv. došlo a omáčka nám utvořila glanc (pustila tuk).
-
Zahustit lze samozřejmě i moukou smíchanou s vodou a nechat po vyjmutí masa provařit. Podáváme s rýží, hous.knedlíky, bramborami,..
Jídlo má díky uzené paprice a tymiánu příjemnou vůni a chuť.
Poznámka od kuchařky
Mám doma čerstvý tymián a moc jsem chtěla vyzkoušet, jeho kombinaci s vepřovým masem. Jídlo se nejen povedlo, ale málem nebylo i co vyfotit, jak rychle zmizelo v našich bříškách.