Suroviny
- 8 vepřových kotlet (asi 2 cm silných tlusté okrájené)
- 3 lžíce sádla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mouka (na obalení kotlet)
- 1 1/2 hrnku jemně usekané cibule
- 1 stroužek česneku na jemno posekaný
- 3 lžíce sladké papriky, té nejkvalitnější co máte
- l hrnek kuřecího (nebo jiného) vývaru i z kostky
- 1/3 hrnku sladké šlehačky
- 1/3 hrnku zakysané smetany
- 2 rovné lžíce mouky
- 3 lžíce jemně usekaného kopru
Postup přípravy receptu
-
Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
-
Ve větší pánvi rozpálíme sádlo až se z něj začne lehýnce kouřit, na něm osmahneme kotlety 3 minuty z každé strany a položíme stranou.
-
Do pánve dáme cibuli, osmahneme, přidáme česnek, ještě chvilku osmahneme (zhořkl by). Sundáme s ohně, vmícháme papriku, nalijeme vývar a uvedeme do varu. V tekutině rozpustíme výpečky.
-
Do pánve vrátíme kotlety a na mírném plameni dusíme 1 hodinu, až je maso měkké. Pak maso vyndáme a dáme do tepla.
-
V hrnku smícháme šlehačku se zakysanou smetanou a moukou. Míchajíce nalijeme do pánve a mícháme, až se rozpustí a udělá hustá šťáva (dobře vypomůže ponorný mixer). Přidáme kopr, ještě promícháme, už dál nevaříme. Osolíme dle chuti.
-
Na talíře dáme maso, zalijeme omáčkou a pokud zbývá, ještě nějakou podávat v omáčníku.
-
Podáváme s noky, spatzlemi, rýží, konečně i poctivý český knedlík není k zahození.
Poznámka od kuchařky
Recept je převzat z „The Cooking of Vienna’s Empire“, od Josepha Wechsberga, tedy Jak se vařilo za Rakouska.