Vepřové kotlety s koprovou a paprikovou omáčkou – Sertésborda Kapros Paprikamártásban

45
- reklama -

Suroviny

8 vepřových kotlet (asi 2 cm silných tlusté okrájené)
3 lžíce sádla
sůl
čerstvě mletý pepř
mouka (na obalení kotlet)
1 1/2 hrnku jemně usekané cibule
1 stroužek česneku na jemno posekaný
3 lžíce sladké papriky, té nejkvalitnější co máte
l hrnek kuřecího (nebo jiného) vývaru i z kostky
1/3 hrnku sladké šlehačky
1/3 hrnku zakysané smetany
2 rovné lžíce mouky
3 lžíce jemně usekaného kopru

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve větší pánvi rozpálíme sádlo až se z něj začne lehýnce kouřit, na něm osmahneme kotlety 3 minuty z každé strany a položíme stranou.

  3. Do pánve dáme cibuli, osmahneme, přidáme česnek, ještě chvilku osmahneme (zhořkl by). Sundáme s ohně, vmícháme papriku, nalijeme vývar a uvedeme do varu. V tekutině rozpustíme výpečky.

  4. Do pánve vrátíme kotlety a na mírném plameni dusíme 1 hodinu, až je maso měkké. Pak maso vyndáme a dáme do tepla.

  5. V hrnku smícháme šlehačku se zakysanou smetanou a moukou. Míchajíce nalijeme do pánve a mícháme, až se rozpustí a udělá hustá šťáva (dobře vypomůže ponorný mixer). Přidáme kopr, ještě promícháme, už dál nevaříme. Osolíme dle chuti.

  6. Na talíře dáme maso, zalijeme omáčkou a pokud zbývá, ještě nějakou podávat v omáčníku.

  7. Podáváme s noky, spatzlemi, rýží, konečně i poctivý český knedlík není k zahození.

Poznámka od kuchařky

Recept je převzat z „The Cooking of Vienna’s Empire“, od Josepha Wechsberga, tedy Jak se vařilo za Rakouska.