
Suroviny
- 6 vepřových kotlet
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 větší cibule
- 150 g suchého salámu (Staroslovanský nebo turistický)
- 1-2 PL dijonské hořčice
- sůl
- čerstvý pepř
- 150 g sladkokyselých okurek
- 120 g zelených fazolek
- 1 smetana na vaření
- hladká mouka
- vývar z kostí
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kotlety. Maso omyjeme, osušíme, kosti odřežeme a necháme si je na chvíli povařit, abychom měli vývar na zalití masa a k přípravě omáčky.
-
Poté maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme dijonskou nebo jinou hořčicí.
-
Na oleji osmahneme pokrájenou cibulku, necháme ji orestovat pěkně dozlatova, přisypeme na kostičky pokrájený suchý salám a řapíkatý celer. Vše orestujeme a pak vložíme připravené vepřové kotetky, potřené ostřejší hořčicí, které zprudka opečeme na cibulovém základu z obou stran, aby se nám masíčko pěkně zatáhlo.
-
Podlijeme vývarem z kostí a dusíme do poloměkka.
-
Přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku, můžeme (nemusíme) přidat i omyté zelené fazolky a zalijeme pro lepší a pikantnější chuť i částí nálevu z okurek. Zvolna vše dusíme ještě cca 5-8 minut a občas zamícháme.
-
Nakonec omáčku zahustíme záklechtkou z mouky a smetany (nebo vody), podle každého.
-
Podáváme s bylinkovým knedlíkem, s novým bramborem nebo s rýží.
Poznámka od kuchařky
Musím se přiznat, že jsem zelené fazolky /bez nálevu/ dělala poprvé, tak se předem omlouvám, že to je, jak to je, ale nám omáčka moc chutnala a byla skvělá, jak s knedlíkem, tak s novými bramborami.