Suroviny
6 porcí
- 600 g vepřové vykostěné kotlety
- 100 g slaniny (může být i anglická)
- 1 větší cibule
- 20 – 25 menších hub
- 1/2 lžičky mletého kardamonu (nebo drceného)
- 200 g zakysané smetany
- hladká mouka
- sůl (i Podravka)
- 6 – 8 kuliček drceného zeleného pepře
- 3 – 4 lístky máty
- PŘÍLOHA RÝŽE:
- 1 půllitrový hrnek rýže
- 2 lžíce oleje
- 2,5 čtvrtlitrových hrnků vařící vody (nebo drůbeží vývar)
- 1 lžička mleté kurkumy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce špenátu (vařený nebo protlak)
- sůl
- Na ozdobu a na chuť:
- 10 oliv (cca)
- 1 menší rajče
- 5 – 6 malých šalotek
- několik stébel pažitky 2 – 3 na porci
- kolik porcí – tolik koleček citrónu na žlutou rýži (na foto není, došel citrón)
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájené na 6 plátků mírně naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a lehce opečeme a podusíme na sádle.
-
Na kostičky posekanou cibuli zpěníme na slanině pokrájené na menší kostky, přidáme buď celé hlavičky menších nebo rozkrojené hlavičky větších hub a na plátky pokrájenou oloupanou kedlubnu, přisypeme lžičku kardamomu a přidáme ke kotletám.
-
Vše dusíme do měkka.
-
Nakonec přidáme mátu a smetanu, v níž jsme předem rozkvedlali dvě lžíce mouky a vše ještě dobře provaříme.
-
Protože rýže je tradiční přílohou tohoto jídla je rýže, připravil jsem ji netradičně – čtyřbarevnou.
-
Uvařenou rýži jsem rozdělil na čtyři stejné díly do různých malých kastrolků nebo misek (do mikrovlnky) a obarvil je různými přísadami – bílou základní a červenou s rajčatovým protlakem, zelenou se špenátem a žlutou obarvenou kurkumou. Prohřál je v mikrovlnce, aby se „barevné“ suroviny s rýží spojily.
-
Rýži na talíři ozdobíme kouskem rajčete, zelenou petrželkou nebo olivou do níž vsuneme několik stébel pažitky, citrónem a kroužkem cibule, vše položíme na rýži podle barev.
-
Zapíjíme dobrým bílým vínem (Rulandské nebo nějakým ryzlinkem – Vlašským nebo Veltlínským).