Vepřové kotlety na houbách s rýží čtyř barev

347
- reklama -

Suroviny
6 porcí

600 g vepřové vykostěné kotlety
100 g slaniny (může být i anglická)
1 větší cibule
20 – 25 menších hub
1/2 lžičky mletého kardamonu (nebo drceného)
200 g zakysané smetany
hladká mouka
sůl (i Podravka)
6 – 8 kuliček drceného zeleného pepře
3 – 4 lístky máty
PŘÍLOHA RÝŽE:
1 půllitrový hrnek rýže
2 lžíce oleje
2,5 čtvrtlitrových hrnků vařící vody (nebo drůbeží vývar)
1 lžička mleté kurkumy
3 lžíce rajčatového protlaku
3 lžíce špenátu (vařený nebo protlak)
sůl
Na ozdobu a na chuť:
10 oliv (cca)
1 menší rajče
5 – 6 malých šalotek
několik stébel pažitky 2 – 3 na porci
kolik porcí – tolik koleček citrónu na žlutou rýži (na foto není, došel citrón)

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájené na 6 plátků mírně naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a lehce opečeme a podusíme na sádle.


    Zobrazit celý recept

  2. Na kostičky posekanou cibuli zpěníme na slanině pokrájené na menší kostky, přidáme buď celé hlavičky menších nebo rozkrojené hlavičky větších hub a na plátky pokrájenou oloupanou kedlubnu, přisypeme lžičku kardamomu a přidáme ke kotletám.

  3. Vše dusíme do měkka.

  4. Nakonec přidáme mátu a smetanu, v níž jsme předem rozkvedlali dvě lžíce mouky a vše ještě dobře provaříme.

  5. Protože rýže je tradiční přílohou tohoto jídla je rýže, připravil jsem ji netradičně – čtyřbarevnou.

  6. Uvařenou rýži jsem rozdělil na čtyři stejné díly do různých malých kastrolků nebo misek (do mikrovlnky) a obarvil je různými přísadami – bílou základní a červenou s rajčatovým protlakem, zelenou se špenátem a žlutou obarvenou kurkumou. Prohřál je v mikrovlnce, aby se „barevné“ suroviny s rýží spojily.

  7. Rýži na talíři ozdobíme kouskem rajčete, zelenou petrželkou nebo olivou do níž vsuneme několik stébel pažitky, citrónem a kroužkem cibule, vše položíme na rýži podle barev.

  8. Zapíjíme dobrým bílým vínem (Rulandské nebo nějakým ryzlinkem – Vlašským nebo Veltlínským).