
Suroviny
- 6 vepřových kotlet
- Na marinádu :
- několik kuliček jalovce
- mletý bobkový líst
- hrubá sůl
- pepř
- olej
- dijonská hořčice (-může být i nasekaný česnek na plátky)
- (bylinky)
- libeček
- rozmarýn
- tymián
- červené víno podle každého kdo chce přidá i kečup
Postup přípravy receptu
-
Pro grilování kotlety nařízneme u kosti, aby se lépe propekly a několikrát je nařízneme i po obvodu, aby při grilování zůstaly ploché a nekroutily se.
-
Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem, smíchaným s dijonskou hořčicí, zalijeme je červeným vínem, zasypeme větvičkami rozmarýnu, tymiánu a libečku a přidáme pár kuliček jalovce, mletý bobkový list ( můžeme přidat i česnek nebo kečup).
-
Kotlety složíme do marinády tak, marináda pokrývala zcela povrch masa a necháme je dostatečně dlouho proležet v chladu na několik hodin, dávám na 4 – 6 hodin, ale jinak podle každého. Kotlety jsou po grilování křehčí. Nesolíme je, protože by zbytečně pouštěly šťávu, lepší je solit až když jsou zcela hotové.
-
Můžeme je ještě i poprášit malinko kořením, jako uzenou paprikou nebo jiným oblíbeným kořením. Koření se při odležení pak pěkně vsákne svou chutí do masa.
-
Před grilováním marinádu z masa setřeme – osušíme kotlety, aby nám marináda nestékala. Kotlety při grilování touto marinádou potíráme, grilujeme z obou stran.
-
Protože grilů je celá řada, je obtížné stanovit přesnou dobu grilování kotlet, ale většinou stačí 8- 10 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř jsou narůžovělé, maso musí být propečené Hotové kotlety, posolíme, opepříme a ihned podáváme.
Můžeme je připravit i při grilování v alobalu. Grilované kotlety podáváme s bramborovým salátem z grilovaných omytých nových brambor ve slupce podle Pohlreicha. Může být ke grilovaným kotletám podáván tento salát jak teplý, tak studený. Jinak je maso dobré podáváné jen tak s pečivem a zeleninovým salátem.