Vepřové kostky v mrkvi na anýzu a fenyklu

58
- reklama -

Suroviny
8 porcí

75 dkg vepřové kýty – (hrubé kostky)
75 dkg mrkve
1 velká cibule
olej slunečnicový
máslo
fenykl
anýz
sůl
směsný škrob
kapka octa
1/2 citrónu

Postup přípravy receptu

  1. Drobně nakrájenou cibuli zpěním v pekáčku.


    Zobrazit celý recept

  2. Na velké pánvi zprudka opeču hrubé kostky vepřové kýty, jen lehce poprášené směsným škrobem – nesolit, nekořenit. Zatažené maso vysypu z pánve na vydýchanou cibuli, vydatně okořením rozdrceným anýzem, lehce osolím, opatrně podliji a vložím do vyhřáté trouby.

  3. Na stejné pánvi pečlivě orestuji očištěnou mrkev, nakrájenou na hrubé špalíky – pozor, mrkev je sladká a snadno se připálí. Když je její povrch lehce opečený, vydatně ji okořením rozdrceným feniklem, osolím a zaleji menším množstvím vařící vody s kapkou octa, který má zabránit totálnímu změknutí mrkve, přidám plátek citronu s kůrou, ten dokreslí vůni a přejde i do chuti. Odstavím z varu a nechám 5 – 10 minut pod poklicí.

  4. Kostky masa v troubě otočím, teplou mrkev i se šťávou vysypu do pekáčku na vepřové maso, které zatím změklo a získalo kůrčičku. Navrch mrkve přidám trochu másla, dosolím a mrkev s masem ještě krátce přikryté zapeču. Hlídám si, aby mrkev byla uvnitř ještě svěží, lehce chrupavá. Je-li šťáva příliš řidká, zahustím ji, ale velmi opatrně, směsným škrobem ve vodě, nebo hotovou jíškou. Podle chutí dosolím a zakyselím citronem. Podávám s rýží nebo s vařeným bramborem.