Suroviny
8 porcí
- 75 dkg vepřové kýty – (hrubé kostky)
- 75 dkg mrkve
- 1 velká cibule
- olej slunečnicový
- máslo
- fenykl
- anýz
- sůl
- směsný škrob
- kapka octa
- 1/2 citrónu
Postup přípravy receptu
-
Drobně nakrájenou cibuli zpěním v pekáčku.
-
Na velké pánvi zprudka opeču hrubé kostky vepřové kýty, jen lehce poprášené směsným škrobem – nesolit, nekořenit. Zatažené maso vysypu z pánve na vydýchanou cibuli, vydatně okořením rozdrceným anýzem, lehce osolím, opatrně podliji a vložím do vyhřáté trouby.
-
Na stejné pánvi pečlivě orestuji očištěnou mrkev, nakrájenou na hrubé špalíky – pozor, mrkev je sladká a snadno se připálí. Když je její povrch lehce opečený, vydatně ji okořením rozdrceným feniklem, osolím a zaleji menším množstvím vařící vody s kapkou octa, který má zabránit totálnímu změknutí mrkve, přidám plátek citronu s kůrou, ten dokreslí vůni a přejde i do chuti. Odstavím z varu a nechám 5 – 10 minut pod poklicí.
-
Kostky masa v troubě otočím, teplou mrkev i se šťávou vysypu do pekáčku na vepřové maso, které zatím změklo a získalo kůrčičku. Navrch mrkve přidám trochu másla, dosolím a mrkev s masem ještě krátce přikryté zapeču. Hlídám si, aby mrkev byla uvnitř ještě svěží, lehce chrupavá. Je-li šťáva příliš řidká, zahustím ji, ale velmi opatrně, směsným škrobem ve vodě, nebo hotovou jíškou. Podle chutí dosolím a zakyselím citronem. Podávám s rýží nebo s vařeným bramborem.