Vepřové kostky s houbovou vůní,česnekem a paprikou

83
- reklama -

Suroviny
3 porce

Vepřová plec 300 g
čerstvé houby 300 g
cibule 3 ks
česnek 2 stroužky
sádlo ( olej ) 3 lžíce
sůl
paprika mletá sladká 2 lžíce
houbové koření (Vitana) 2 lžičky
celý kmín 1/2 lžičky
voda na podlití – horká
Hladká mouka na zahuštění 2 lžíce
sádlo ( olej ) 1 lžíce

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec nakrájíme na kostky (5cm),cibuli nakrájíme na větší kostky,česnek pokrájíme nahrubo.

  2. Vodu (třeba v konvici) si uvedeme do varu.

  3. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme česnek a společně restujeme do zlatova.

  4. Poté přidáme maso a mícháme do zatažení. Pod zatažené maso vsypeme houbové koření, kmín a necháme rozvonět.

  5. Přidáme pokrájené houby, zlehka orestujeme, vsypeme sladkou papriku, promícháme a vše podlijeme vroucí vodou. Ze začátku jen asi 1cm, aby se nám obsah kastrolu hned vařil, promícháme a dolijeme zbytek. Jen do výšky masa.

  6. Dle chuti osolíme, přiklopíme a necháme zlehka dusit asi 3O min – dle tuhosti masa.

  7. Na pánvi si rozehřejeme tuk, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Tu vmícháme k masu a necháme ještě asi 15 – 20 min za občasného promíchání, pomalu provářet a dusit. Posledních 10min. odklopíme pokličku a necháme aby nám omáčka pustila glanc (tuk na povrch).

  8. Zahustit lze i moukou smíchanou s troškou studené vody.

  9. Omáčku dle chuti dosolíme a podáváme ozdobené zelenou cibulkou.
    Jako přílohu můžeme dát houskové knedlíky, rýži…

Poznámka od kuchařky

Chtěla jsem sice udělat klasickou houbovku,ale měli jsme chuť na něco pikantnějšího s výraznou chutí a tak jsem použila houbové koření,česnek a papriku.

Omáčka je díky koření a množství hub krásně voňavá.

Zalití masa vroucí vodou po částech nám zaručí,že se konečný glanc vždy povede.