
Suroviny
3 porce
- Vepřová plec 300 g
- čerstvé houby 300 g
- cibule 3 ks
- česnek 2 stroužky
- sádlo ( olej ) 3 lžíce
- sůl
- paprika mletá sladká 2 lžíce
- houbové koření (Vitana) 2 lžičky
- celý kmín 1/2 lžičky
- voda na podlití – horká
- Hladká mouka na zahuštění 2 lžíce
- sádlo ( olej ) 1 lžíce
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec nakrájíme na kostky (5cm),cibuli nakrájíme na větší kostky,česnek pokrájíme nahrubo.
-
Vodu (třeba v konvici) si uvedeme do varu.
-
V kastrolu si rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme česnek a společně restujeme do zlatova.
-
Poté přidáme maso a mícháme do zatažení. Pod zatažené maso vsypeme houbové koření, kmín a necháme rozvonět.
-
Přidáme pokrájené houby, zlehka orestujeme, vsypeme sladkou papriku, promícháme a vše podlijeme vroucí vodou. Ze začátku jen asi 1cm, aby se nám obsah kastrolu hned vařil, promícháme a dolijeme zbytek. Jen do výšky masa.
-
Dle chuti osolíme, přiklopíme a necháme zlehka dusit asi 3O min – dle tuhosti masa.
-
Na pánvi si rozehřejeme tuk, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Tu vmícháme k masu a necháme ještě asi 15 – 20 min za občasného promíchání, pomalu provářet a dusit. Posledních 10min. odklopíme pokličku a necháme aby nám omáčka pustila glanc (tuk na povrch).
-
Zahustit lze i moukou smíchanou s troškou studené vody.
-
Omáčku dle chuti dosolíme a podáváme ozdobené zelenou cibulkou.
Jako přílohu můžeme dát houskové knedlíky, rýži…
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem sice udělat klasickou houbovku,ale měli jsme chuť na něco pikantnějšího s výraznou chutí a tak jsem použila houbové koření,česnek a papriku.
Omáčka je díky koření a množství hub krásně voňavá.
Zalití masa vroucí vodou po částech nám zaručí,že se konečný glanc vždy povede.