Suroviny
- 3 vepřová kolena
- 500 ml černého piva
- 15 stroužků česneku
- 4 cibule
- 8 lžic plnotučné hořčice
- mletá sladká paprika
- nové koření
- pepř černý celý
- bobkový list
- kmín
- 300 ml vody na podlití
- instantní jíška tmavá nebo chlebová , střídka na zahuštění šťávy,
- mletý černý pepř
- sůl
- hořčice
- čerstvý strouhaný křen
- provázek
Postup přípravy receptu
-
Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený na jemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem.
-
Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180°C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a do křupava.
-
Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a lehce dohustíme jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutíme. Z masa odstraníme provázek.
-
Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.