Vepřové bylinkové špízy

78
- reklama -

Suroviny

500 g vepřové panenky ( pečeně, kýta)
hrst míchaných čerstvých bylinek:
petrželka
bazalka
libeček
jarní cibulka (bílá část)
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
pár kapek citrónové šťávy
bobkový list
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z olivového oleje, česneku, bylinek, citrónové šťávy, soli a pepře vytvoříme marinádu – jde spíš o jakousi „pastu“ (nejlepší je vše najednou roztlouct a utřít ve hmoždíři).

  2. Maso nakrájíme na kousky velikosti soust a naložíme do marinády.

  3. Před pečením ho napichujeme na špejle nebo jehly (můžeme použít i tuhé větvičky rozmarýnu – viz. foto)a prokládáme je kousky cibulky a bobkovými listy.

  4. Pekáč se špízy vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30-40 minut – podle druhu masa – dozlatova. Příležitostně potíráme zbylou marinádou.

  5. Jako příloha jsou dobré šťouchané brambory s dozlatova opečenou cibulkou nebo jen zeleninový salát (např. tzatziky).