
- reklama -
Suroviny
- 500 g vepřové panenky ( pečeně, kýta)
- hrst míchaných čerstvých bylinek:
- petrželka
- bazalka
- libeček
- jarní cibulka (bílá část)
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- pár kapek citrónové šťávy
- bobkový list
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Z olivového oleje, česneku, bylinek, citrónové šťávy, soli a pepře vytvoříme marinádu – jde spíš o jakousi „pastu“ (nejlepší je vše najednou roztlouct a utřít ve hmoždíři).
-
Maso nakrájíme na kousky velikosti soust a naložíme do marinády.
-
Před pečením ho napichujeme na špejle nebo jehly (můžeme použít i tuhé větvičky rozmarýnu – viz. foto)a prokládáme je kousky cibulky a bobkovými listy.
-
Pekáč se špízy vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30-40 minut – podle druhu masa – dozlatova. Příležitostně potíráme zbylou marinádou.
-
Jako příloha jsou dobré šťouchané brambory s dozlatova opečenou cibulkou nebo jen zeleninový salát (např. tzatziky).
Kuchařka: Eliza