Vepřová tlačenka

384
- reklama -

Suroviny

3 nožky
2 kolena
2 ledvinky
1/2 vepřové hlavy
1/2 kg plece
vepřové srdce
sůl
pepř
majoránka
česnek
bobkový list
nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Nožky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením.


    Zobrazit celý recept

  2. Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené.

  3. Pak je vyjmeme a necháme ochladit.

  4. Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu.

  5. Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Množství je zcela individuální, podle množství masa a chuti. To platí i o česneku, já jsem dala asi 15 stroužků.

  6. Maso zalejeme vývarem, promícháme, ochutnáme, (mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli a ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát).

  7. Plníme do tlačenkových sáčků a dáme chladit.

Poznámka od kuchařky

Vím, že patrně vznikne diskuse o tom, co tam má a nemá být, jak by to mělo být správně. My ji však děláme takto a nechceme na tom nic měnit, je vynikající. Věřím, že na Velikonoce někomu příjde vhod.

Naplněnou tlačenku můžeme uvařit, pokud jí děláme více, než jeden kus na rychlou spotřebu.