
Suroviny
- 3 nožky
- 2 kolena
- 2 ledvinky
- 1/2 vepřové hlavy
- 1/2 kg plece
- vepřové srdce
- sůl
- pepř
- majoránka
- česnek
- bobkový list
- nové koření
Postup přípravy receptu
-
Nožky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením.
-
Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené.
-
Pak je vyjmeme a necháme ochladit.
-
Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu.
-
Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Množství je zcela individuální, podle množství masa a chuti. To platí i o česneku, já jsem dala asi 15 stroužků.
-
Maso zalejeme vývarem, promícháme, ochutnáme, (mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli a ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát).
-
Plníme do tlačenkových sáčků a dáme chladit.
Poznámka od kuchařky
Vím, že patrně vznikne diskuse o tom, co tam má a nemá být, jak by to mělo být správně. My ji však děláme takto a nechceme na tom nic měnit, je vynikající. Věřím, že na Velikonoce někomu příjde vhod.
Naplněnou tlačenku můžeme uvařit, pokud jí děláme více, než jeden kus na rychlou spotřebu.