Suroviny
- 600 g vepřové kýty
- 2 dl smetany
- 200 g rýže
- 200 g brokolice
- 100 g rokfóru
- 100 g másla
- 1 dl bílého vína
- 2 vejce
- 2 mrkve
- 1 cibule
- sůl
- bílý pepř
- olivový olej
- 6 lžic hladké mouky
- strouhanka (na obalení)
- špetka muškátového květu
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájejte na drobné nudličky, cibuli najemno a mrkev na malé kostičky.
-
Cibuli restujte dozlatova, přidejte maso, restujte a poduste ve vlastní šťávě.
-
Pak maso podlijte 2 dl vody, přidejte nakrájenou mrkev a vše poduste doměkka.
-
Rýži uvařte v 0,5 l vody a nechte ji vychladnout.
-
Mezitím si připravte bešamel – rozpusťte máslo, které pak zaprášíte prosátou moukou a zalijete 1 dl smetany a 1 dl vody. Uvaříte hustý bešamel, který dochutíte solí a muškátovým květem.
-
Z brokolice okrájejte malé růžičky a krátce je povařte v horké vodě. Po vyjmutí je ihned zchlaďte v ledové vodě a pak vložte do vychladlého bešamelu.
-
Přidejte rýži, jedno vejce a vše promíchejte.
-
Hmotu nechte 1 hodinu odležet v ledničce a pak z ní tvarujte lžící nočky, které rozložte na tác obalený mikrotenovou fólií. Nechte je v mrazničce zmrznout.
-
Takto připravené krokety obalte v trojobalu: v mouce, pak v rozšlehaném vejci s troškou mléka a pak ve strouhance.
-
Hotové krokety nechte rozmrazit a mezitím si připravte sýrovou omáčku. Smetanu přiveďte k varu, přidejte víno a rokfór. Vše provařte, až se omáčka spojí. Ještě ji dochuťte solí a bílým pepřem.
-
Krokety usmažte, rozdělte na talíře, přidejte podušené maso s mrkví a přelijte sýrovou omáčkou.