
Suroviny
- masitější vepřová slezina
- Na náplň:
- špek (nakrájený na droboučké kostičky)
- lahůdková cibule (nakrájená na velice drobno)
- masitá paprika (nakrájená na velice drobno)
- vejce
- lahůdková cibule (zelená nať nakrájená na jemno)
- sůl
- mletý pepř
- Na dušení budeme potřebovat:
- lžičku oleje
- špek (nakrájený na kostičky)
- lahůdkovou cibulku (nakrájenou na kolečka)
- masitou papriku (nakrájenou na kostičky)
- plátek másla (cca 2 cm silný)
- sůl
- hladká mouka na obalení
Postup přípravy receptu
-
K plnění je lepší zakoupit víc „masitější“ silnější kusy sleziny, takové ty tenké kousky naplnit nejdou. Slezinu opláchneme, osušíme a pokud je delší, rozřízneme ji na 2 až 3 díly (líp se plní).
-
Odstraníme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce. Slezina se lépe prořezává, když ji po obou stranách zlehka stlačíme viz foto. Na závěr proříznutý tunýlek ještě o malinko zvětšíme zasunutím prstu.
-
Na náplň restujeme špek s cibulkou, přidáme zelenou nať, papriku a ochutíme solí a pepřem. Přidáme rozklepnutá vejce, promícháme a necháme srazit (jako vaječinu). Vaječnou směs necháme zchladnout.
-
Slezinu opatrně naplníme a okraj otvoru zajistíme párátkem, nebo zaříznutou kratší špejlí. Pokud se nám během plnění slezina trochu zašpinila od náplně, tak ubrouskem otřeme a slezinu obalíme v hladké mouce.
-
Ve větší pánvi na rozehřátý olej dáme nakrájený špek, který po mírném zezlátnutí vyjmeme z pánve ven. Do puštěného tuku vložíme v mouce obalené sleziny a necháme je prudce po obou stranách osmažit.
-
Plamen ubereme na minimum, sleziny zasypeme nakrájenou cibulkou, paprikou a osmahnutým špekem. Přidáme plátek másla, pánev přiklopíme poklicí a slabým varem dusíme 20 minut.
-
Během dušení každých 5 minut slezinu opatrně obracíme a podle potřeby malinko podléváme. Těsně před dokončením slezinu i šťávu v pánvi lehce osolíme a opepříme a pokud chceme, můžeme ještě přidat slabý plátek másla.
-
Slezinu krájíme na silnější plátky a podáváme s různě upraveným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Počet surovin záměrně neuvádím. Záleží na velikosti sleziny.
Plněná slezina je u nás oblíbená. Náplně mohou být různé. Například náplň s kuskusem a podušenými hříbky, nebo žampiony, vychlazené promíchat s trochou nastrouhaného eidamu. Také je dobrá náplň s osmaženým špekem a cibulkou, po zchladnutí promíchat s nadrobenou nivou. Nebo do otvoru zasunout špalíček slaniny, červené papriky, lahůdkové cibulky a eidamu.
Podáváme teplé, nebo studené, nakrájené na slabší plátky jako obložený talířek.
Do podobných přidávám podobný 🙂