
Suroviny
8 porcí
- Vepřová plec asi 1,5 kg
- sůl
- pepř mletý bílý
- hořčice plnotučná
- zelenina:
- mrkev
- petržel
- celer
- hrášek (lze i mraženou)-trochu si jí dáme stranou
- řapíkatý celer kousek (nemusí být, ale hezky směsku ovoní)
- sterilované okurky 3 menší
- zelená cibulka 3 ks
- špek kousek (kdo nechce,nemusí dát)
- anglická slanina 150 g
- cibule 1 větší
- máslo lžička – (na orestování zeleniny)
- olej lžíce – na opečení rolády
- vývar (voda) na podlití
- hladká mouka
- smetana 250 ml
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec si prokrojíme na plát (můžeme požádat i u řezníka) a přes fólii (mikroten) řádně naklepeme.
-
Pak maso osolíme,opepříme a potřeme slabší vrstvou hořčice. Na polovinu plátu rozložíme část anglické slaniny (já dala krůtí šunku).
-
Troubu si zapneme na 200° C.
-
V pánvi si ohřejeme máslo, vložíme na kostičky nakrájenou zeleninu (mraženou necháme vydusit na tuk), přidáme řap. celer a steril. okurky na kostičky, nakrájený zbytek anglické. kousek špeku (pro vůni) a zelenou cibulku.
-
Směs mírně osolíme a opepříme a necháme zlehka orestovat (nic nesmí zhnědnout, nebo se vysušit).
-
Poté směs rozprostřeme na tu polovinu plátu, na které máme anglickou a maso zabalíme do rolády. Tu pečlivě omotáme provázkem a zlehka osolíme.
-
V pekáči si rozehřejeme olej, vložíme na něj roládu a dáme do trouby, ve které necháme maso pár minut opékat (maso otáčíme).
-
Pak k masu přidáme cibuli nakrájenou na kostky,zbylou zeleninu, 4 lžíce hořčice (já přidala i kůži ze špeku), lehce orestujeme, podlijeme vývarem asi do výšky 1/3 masa, přiklopíme a dáme zpět do trouby, kterou ztlumíme na 175°C. Během pečení maso obracíme a dle potřeby podléváme.
-
Pečeme po dobu asi 1 – 1,5 hod. dle velikosti rolády. Pár minut před koncem pečení maso odklopíme, aby nám chytlo barvičku.
-
Měkkou roládu vyjmeme stranou a necháme chvíli odležet.
-
Mezitím si šťávu z rolády vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, tu pečlivě orestujeme a zalijeme vývarem.
-
Po provaření štávu přecedíme přes hustý cedník, přidáme smetanu a dochutíme dle potřeby hořčicí, solí,nebo i troškou (lžící) nálevu z okurek, či citronovou šťávou.
-
– Nebo šťávu doředíme vývarem na požadované množství, zavaříme a zahustíme moukou smíchanou se smetanou.
-
Pak propasírujeme přes cedník a dochutíme.
-
Z rolády odmotáme provázek, roládu nakrájíme na porce a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Možná někomu připadá recept příliš dlouhý a složitý, ale snažím se to vždy rozepsat tak, aby ho mohli dělat i ti, co to ještě nikdy nezkoušeli ;-).