Vepřová roláda v hořčicovo-smetanové omáčce

76
- reklama -

Suroviny
8 porcí

Vepřová plec asi 1,5 kg
sůl
pepř mletý bílý
hořčice plnotučná
zelenina:
mrkev
petržel
celer
hrášek (lze i mraženou)-trochu si jí dáme stranou
řapíkatý celer kousek (nemusí být, ale hezky směsku ovoní)
sterilované okurky 3 menší
zelená cibulka 3 ks
špek kousek (kdo nechce,nemusí dát)
anglická slanina 150 g
cibule 1 větší
máslo lžička – (na orestování zeleniny)
olej lžíce – na opečení rolády
vývar (voda) na podlití
hladká mouka
smetana 250 ml

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec si prokrojíme na plát (můžeme požádat i u řezníka) a přes fólii (mikroten) řádně naklepeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak maso osolíme,opepříme a potřeme slabší vrstvou hořčice. Na polovinu plátu rozložíme část anglické slaniny (já dala krůtí šunku).

  3. Troubu si zapneme na 200° C.

  4. V pánvi si ohřejeme máslo, vložíme na kostičky nakrájenou zeleninu (mraženou necháme vydusit na tuk), přidáme řap. celer a steril. okurky na kostičky, nakrájený zbytek anglické. kousek špeku (pro vůni) a zelenou cibulku.

  5. Směs mírně osolíme a opepříme a necháme zlehka orestovat (nic nesmí zhnědnout, nebo se vysušit).

  6. Poté směs rozprostřeme na tu polovinu plátu, na které máme anglickou a maso zabalíme do rolády. Tu pečlivě omotáme provázkem a zlehka osolíme.

  7. V pekáči si rozehřejeme olej, vložíme na něj roládu a dáme do trouby, ve které necháme maso pár minut opékat (maso otáčíme).

  8. Pak k masu přidáme cibuli nakrájenou na kostky,zbylou zeleninu, 4 lžíce hořčice (já přidala i kůži ze špeku), lehce orestujeme, podlijeme vývarem asi do výšky 1/3 masa, přiklopíme a dáme zpět do trouby, kterou ztlumíme na 175°C. Během pečení maso obracíme a dle potřeby podléváme.

  9. Pečeme po dobu asi 1 – 1,5 hod. dle velikosti rolády. Pár minut před koncem pečení maso odklopíme, aby nám chytlo barvičku.

  10. Měkkou roládu vyjmeme stranou a necháme chvíli odležet.

  11. Mezitím si šťávu z rolády vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, tu pečlivě orestujeme a zalijeme vývarem.

  12. Po provaření štávu přecedíme přes hustý cedník, přidáme smetanu a dochutíme dle potřeby hořčicí, solí,nebo i troškou (lžící) nálevu z okurek, či citronovou šťávou.

  13. – Nebo šťávu doředíme vývarem na požadované množství, zavaříme a zahustíme moukou smíchanou se smetanou.

  14. Pak propasírujeme přes cedník a dochutíme.

  15. Z rolády odmotáme provázek, roládu nakrájíme na porce a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Možná někomu připadá recept příliš dlouhý a složitý, ale snažím se to vždy rozepsat tak, aby ho mohli dělat i ti, co to ještě nikdy nezkoušeli ;-).