Suroviny
5 -6 porcí
- 500 – 550 g vepřové kýty
- 200 g kuřecích prsou
- 40 g anglické slaniny
- 25 g mandlí
- 35 g sušených švestek
- 5 – 6 lžic sladké 12% smetany
- sůl
- bílý pepř
- 1 lžička vegety
- petrželka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hotové jíšky
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa rozmělníme sekáčkem potravin nebo jemně semeleme. Přidáme smetanu dle potřeby, sypký bujón, jemně nasekanou petrželku a smícháme do ne moc tuhé hmoty. Musí se dát pak rozetřít. Pokud je třeba, tak dosolíme, ale bujón je dost slaný. Můžeme si dochutit i jinak, podle své chuti.
-
Do vařící vody vsypeme mandle, po minutce je scedíme a oloupeme. Pokud máme sušené švestky tužší, tak je zalijeme troškou brandy(vody) a necháme odležet.
-
Vepřovou kýtu si rozřízneme na plát, z obou stran naklepeme, snažíme se roztahovat do šířky. Jemně osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny. Rozetřeme fáš z kuřecího masa, na ni uložíme do řady sušené švestky a různě poklademe mandle. Stočíme do rolády, svážeme potravinovým provázkem, na povrchu ještě jemně osolíme.
-
Do pekáčku dáme trošku oleje, roládu a tu taky potřeme olejem, přidáme trošku vody – asi 1 – 1,5 dl, zakryjeme poklopem nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby. Během přípravy přeléváme výpekem, pokud je málo tak přidáme malinko vody a ke konci pekáček odklopíme. Roládu ale moc nevysušíme, jestli je měkká zjistíme vpichem špejlí. Já jsem pekla v remosce.
-
Hotovou roládu vyjmeme, odstraníme provázek, naporcujeme a udržujeme v teple.
-
Do výpeku přidáme trochu vody a zahustíme ho buď hotovou jíškou nebo moukou rozkvedlanou v troše vody. Já si připravuji na zahušťovaní šťáv mouku opraženou nasucho, tzv. suchou jíšku. Necháme zvolna provařit, minimálně 15 minut a dochutíme. Pokud je třeba, tak procedíme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Svět ženy, recept je mírně poupravený.
Místo kýty můžeme použít panenku.