Vepřová roláda s játrovou nádivkou

127
- reklama -

Suroviny

cca 800 g vepřového masa (měla jsem karé, ale můžete použít i libový bůček, kýtu …)
cca 200 g jater (drůbežích nebo vepřových, použila jsem krůtí)
2 rohlíky – dva dny staré
2 vejce
cca 200 ml mléka
sůl
pepř
tamari nebo soya sauce
sušený česnek
sádlo
1 lžíce pikantní hořčice
3 plátky nakládaných sušených rajčat
2 hrsti čerstvého medvědího česneku
100 g uzené slaniny
1 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky pokrájíte na krutonky, opečete na sádle dorůžova a dáte do mísy. Mléko rozšleháte se žloutky a rohlíky v míse zalijete. Na pánvi na sádle opečete pokrájená očištěná játra, okořeníte omáčkou tamari nebo sojovou, podle chuti opepříte a osolíte. Přidáte i rajčata, pokrájená na malé kousky. Játra i se sádlem lehce promícháte s namočenými rohlíky a nakonec přidáte i sníh, který do pevna ušleháte ze zbylých bílků.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso prokrájíte, důkladně naklepete do tenka a rozložíte na pečící papír nebo průsvitnou kuchyňskou folii do obdélníku velikosti menšího plechu na pečení. Posolíte, namažete hořčicí a pokladete česnekovými listy.

  3. Na připravené maso dáte připravenou játrovou nádivku a pomocí folie pevně zavinete. Do pekáče dáte plátky slaniny, přesunete na ně opatrně roládu spojem dolů, přidáte zbytek slaniny pokrájené nadrobno (pokud máte tučnější maso, můžete slaninu vynechat). Malinko podlijete vodou – opravdu jen malinko – a přikryté pečete pomalu v troubě, minimálně dvě hodiny. Na kolik stupňů nevím, peču v kuchyňském sporáku na dřevo.

  4. Když je maso upečené, rozmícháte med ve lžíci vody, celou roládu potřete a ještě chvíli odkryté dopečete.